Mai multă transparență în instituțiile de stat? PAS a adoptat noua lege privind accesul la informații de interes public
Full Article 2 minutes read

Mai multă transparență în instituțiile de stat? PAS a adoptat noua lege privind accesul la informații de interes public

Proiectul de lege privind accesul la informații de interes public a fost adoptat, în cadrul ședinței plenare din 9 iunie, cu votul a 53 de deputați.

Potrivit autorilor, noua lege are ca scop asigurarea transparenței activităților din sectorul public. Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public. De asemenea, proiectul definește termenul de informații de interes public, prevede extinderea listei furnizorilor de informații, precum și micșorarea termenului-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor.

O altă prevedere a noii legi vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Astfel, accesul la informații de interes public poate fi limitat dacă dezvăluirea informației va prejudicia siguranța publică, relațiile internaționale, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, drepturile de proprietate intelectuală, secretul comercial etc. Totodată, va fi interzisă limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.

Proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: