Maia Sandu, despre integrarea în UE: Moldova nu renunță la regiunea transnistreană
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre integrarea în UE: Moldova nu renunță la regiunea transnistreană

Președinta Maia Sandu a declarat că Moldova nu va renunța la Transnistria chiar dacă regiunea nu va fi reintegrată până la aderarea țării în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în contextul afirmației Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell potrivit căreia conflictul transnistrean nu reprezintă un impediment pentru integrarea europeană a Moldovei. 

Pe 1 iunie, Maia Sandu a susținut o conferință de presă, la Bulboaca, în marja Summit-ului Comunității Politice Europene. În contextul recentei declarații a lui Josep Borell, șefa statului a fost întrebată de jurnaliști dacă Moldova va renunța la regiunea transnistreană.

„Nu renunțăm la regiunea transnistreană, lucrăm pe ambele dimensiuni și îndeplinirea condițiilor formulate de Comisia Europeană, realizarea programelor de reformă și lucru pe soluționarea conflictului transnstrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a spus președinta Sandu.

Amintim că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Republica Moldova va decide singură și în mod independent soarta conflictului transnistrean. Totodată, el a spus că această situație nu este un obstacol pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

***

Precizăm că, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova se desfășoară un eveniment fără precedent în istoria țării. Circa 50 de președinți, prim-miniștri și oficiali europeni de rang înalt se află în țara noastră, pentru a pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul Comunității Politice Europene se desfășoară la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la circa 35 de kilometri de Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: