Maia Sandu, despre primul an de activitate al Veronicăi Dragalin: „Trebuie să ne așteptăm ca oamenii care luptă cu corupția să fie atacați”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, despre primul an de activitate al Veronicăi Dragalin: „Trebuie să ne așteptăm ca oamenii care luptă cu corupția să fie atacați”

Președinta Maia Sandu crede că oamenii care luptă cu adevărat cu corupția sunt atacați de cei care nu-și doresc schimbarea. Precizările au fost făcute de șefa statului în contextul activității șefei Procuraturii Anticorupție, „acuzațiilor legate de diploma ei și declarațiilor de la ședința cu ofițerii CNA și procurorii”. Potrivit Maiei Sandu, Veronica Dragalin „a identificat corect problema fundamentală – corupția din interiorul procuraturii și sistemului judecătoresc”, iar societatea trebuie să-și consolideze eforturile pentru a curăța Moldova de corupție. 

Șefa statului a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, cum vede activitatea șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin la un an de mandat.

„Numele dnei Dragalin a apărut la pachet cu diverse acuzații, legate de diploma ei, de declarațiile ei de la acea ședință cu ofițeri ai CNA și procurori. (…) Așteptările pe care le aveați în privința Procuraturii Anticorupție cu dna Dragalin în frunte s-au confirmat sau credeți că este loc de mai bine?”, a fost întrebată Maia Sandu.

Doamna Dragalin a câștigat un concurs pentru a conduce cea mai importantă instituție de combatere a corupției. Șefa PA a identificat corect problema fundamentală și a expus-o public – corupția din interiorul procuraturii și sistemului judecătoresc. Așteptarea societății este ca această problemă să fie rezolvată”, a comunicat Sandu.

Președinta a adăugat că „trebuie să ne așteptăm ca oamenii care luptă cu adevărat cu corupția să fie atacați de cei care nu-și doresc schimbarea”.

De aceea, este important să ne consolidăm eforturile. Lupta cu corupția în Moldova are nevoie de efortul unit al tuturor celor care în mod sincer își doresc curățarea țării de corupție”, a menționat Sandu.

***

În vara anului trecut, Veronica Dragalin s-a întors în Republica Moldova pentru a prelua conducerea Procuraturii Anticorupție, pentru un mandat de 5 ani. A intrat oficial în funcție de la 1 august 2022. La un an de mandat, Dragalin a prezentat un raport de activitate al instituției. Totodată, ea a declarat că vrea ca Procuraturii Anticorupție să i se permită efectuarea măsurilor speciale de investigație, cum ar fi interceptarea telefoanelor și înregistrarea persoanelor cu ajutorul camerelor sau microfoanelor. Potrivit șefei PA, la moment legea nu-i permite instituției să efectueze acest lucru, însă doar așa pot fi acumulate „suficiente probe pentru a atrage la răspundere pe cei care comit infracțiuni de corupție”.

În iunie 2023, presa a făcut publică o scurtă secvență dintr-o ședință a Veronicăi Dragalin cu angajații PA. Reprezentanții PA au confirmat, într-o reacție pentru NM, autenticitatea înregistrării audio. În reacție, Dragalin a spus că secvența ar fi fost scoasă din context și a cerut autorului înregistrării să publice conținutul întregii discuții. Mai târziu, pe rețelele de socializare a fost publicată versiunea integrală a interceptării. Conform înregistrării, procurorul șef de la anticorupție își avertizează angajații corupți că va veni vremea în care vor răspunde pentru faptele comise și lasă să se înțeleagă că nu va permite defăimarea nefondată a PA, a sa personal sau a procurorilor integri.

În iulie, Consiliul Superior al Procurorilor a publicat opinia separată a trei membri privind concursul de numire a șefei Procuraturii Anticorupție, care s-a desfășurat în 2022. În document era vizată șefa PA. În opinia separată a celor trei membri CSP se menționa că diplomele de studii ale Veronicăi Dragalin au fost prezentate în copii și n-au fost traduse în limba română, or studiile au fost făcute în SUA. La fel, diploma nu ar fi fost echivalată în Moldova. Într-o reacție, Dragalin a menționat că a avut mai multe comunicări cu aparatul CSP pentru a concretiza unele aspecte în acest proces, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, a permis unui procuror cu studii și experiență în afara țarii să candideze la această funcție conform legii recent adoptate de Parlament. Ea a prezentat mai multe comunicări pentru a nu lăsa „loc de interpretare greșită”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: