Maia Sandu, despre vila de la Condrița: Investițiile se ridică la milioane de lei și nu sunt o prioritate
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre vila de la Condrița: Investițiile se ridică la milioane de lei și nu sunt o prioritate

Vila prezidențială de la Condrița necesită investiții „de milioane de lei”, în special la rețelele de canalizare. Precizarea a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă din 18 martie. Șefa statului, care acum câțiva ani apunea că vila trebuie folosită în beneficiul țării, a subliniat că, momentan, cheltuielile de renovare a acestei locații nu sunt o prioritate pentru stat și se fac doar cheltuieli „minime” pentru întreținerea acesteia.

Președinta a fost întrebată „care va fi soarta” reședința prezidențială de la Condrița pentru că nu i s-a găsit nicio utilitate, însă sunt cheltuiete 2 milioane de lei, anual, pentru întreținerea acesteia.

Pentru ca să fie protejată această clădire în anumite scopuri, este nevoie de făcut investiții în rețelele de canalizare și nu doar. Acestea sunt investiții mari, de milioane de lei, și asta nu este o prioritate astăzi pentru Republica Moldova. Respectiv, când o să avem mai mulți bani, când economia noastră o să crească mai mult și când n-o să avem atâtea crize ca să trebuiască să dăm bani și aici și dincolo, o să revenim la acest lucru. Pentru moment, repet, așa cum sunt multe alte clădiri în prorietatea statului, se fac cheltuieli de întreținere minimă ca situația acestei clădiri să nu se înrăutățească. Se întreține pădurea, pentru că e important să facem lucrări de întreținere a pădurii din jurul clădirii, așa cum facem și în raport cu alte păduri din țară. (…) Deci nu se întâmplă nimic acolo pentru că ar fi nevoie de investiții și nu vrem să cheltuim acum bani pentru asemenea proiecte”, a răspuns Maia Sandu.

Totodată, președinta Sandu a reamintit că reședința prezidențială a fost trecută în administrarea Cancelariei de Stat. „Noi am calculat că este mai eficient când o singură instituție întreține mai multe clădiri și, respectiv, oamenii care lucrează pentru o clădire, pot să lucreze și pentru întreținerea altei clădiri, decât să fie întreținută la Președinție și la Cancelarie să fie întreținute alte clădiri. Acum va fi o singură administrație și vor fi eficientizate cheltuielile pentru păstrarea acestor proprietăți”, a adăugat aceasta.

***

Amintim că, în decembrie 2020, după ce a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a anunțat că nu va folosi reședința prezidențială a țării din Condrița. Președinta a adăugat că intenționează să reducă la minimum costurile de întreținere a imobilelor pentru șeful statului.

Pe 4 martie 2022, la puțin peste o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, șefa statului anunțase că în incinta reședinței prezidențiale au fost cazate 34 de persoane care s-au refugiat în Moldova de războiul din țara vecină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: