Președinta țării Maia Sandu nu exclude desfășurarea unui referendum cu privire la intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută, pe 7 martie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.
Despre referendum
„Este timp pentru referendum. Depunerea cererii de aderare nu înseamnă că intrăm în UE mâine. Sunt multe etape pe care trebuie să le parcurgem și, mai ales, sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem. Și asta înseamnă că trebuie să muncim cu toții”, a menționat Maia Sandu.
Integrare în UE împreună cu Transnistria
Președinta a mai spus că diferendul transnistrean nu este un impediment pentru integrarea în UE.
„Noi nu putem să aderăm mâine sau poimâine, este un proces mai îndelungat. E important că am făcut acest pas, avem de rezolvat mai multe probleme și sunt sigură că vom găsi o soluție și pentru aceasta. (…) Cetățenii noștri de acolo își doresc să aibă și ei parte de democrație adevărată, să le fie respectate drepturile, să trăiască într-o țară prosperă. Și UE este în primul rând despre pace”, a argumentat Sandu.
Statutul de neutralitate
Șefa statului a mai spus că eventuala intrare în UE nu înseamnă pierderea statutului de neutralitate al țării.
„Nu are nimic una cu alta. Sunt state membre ale UE, care sunt neutre. Și nu este nicio problemă pentru statutul de stat-membru al UE. În Constituția țării, așa cum a decis poporul, este scrisă neutralitatea. Aderarea la UE este altceva”, a explicat Sandu.
Cu referire la noul proiect de lege înregistrat de comuniști și socialiști, privind „consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării”, Maia Sandu a comentat:
„Nu am văzut proiectul de lege, dar se pare că autorii nu înțeleg că Constituția este mai presus de orice lege și nu are cum să prevaleze sau să schimbe lucrurile. Neutralitatea este scrisă în Constituție, nu văd restul să vii cu legi care să completeze ce e scris acolo”, a conchis președinta țării.
Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia. Pe 28 februarie, a semnat cererea de aderare Ucraina. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat anterior că procedura este complicată și poate dura un timp îndelungat.
Pe 7 martie, UE a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a declarat că este de părere că UE trebuie să examineze separat cererea Kievului.