Mașinile cu volanul pe dreapta vor circula și noaptea în Moldova: MAI are o lună ca să adopte regulamentul
Full Article 2 minutes read

Mașinile cu volanul pe dreapta vor circula și noaptea în Moldova: MAI are o lună ca să adopte regulamentul

Șoferii care conduc mașini cu volanul pe partea dreaptă vor circula și pe timp de noapte în Republica Moldova. Parlamentul a adoptat un amendament în acest sens. Iar Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are la dispoziție o lună pentru a adopta regulamentul și cerințele tehnice. 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat „vești bune pentru cetățenii noștri din Marea Britanie și Irlanda”. Parlamentarul a raportat că, pe 29 februarie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat un amendament prin care se va permite automobilelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă să circule pe drumurile publice ale țării și seara.

Amendamentul a fost adoptat în cooperare cu MAI. În acest context, vom prelua practica altor țări europene precum Germania, Cehia, Croația sau Spania, care permit circulația unor astfel de autovehicule cu condiția că proprietarul va executa acele modificări tehnice pentru garantarea siguranței celorlalți participanți la traficul rutier (adaptarea asimetrică a farurilor sau folosirea unor abțibilduri speciale care se vor aplica direct pe farurile automobilului). Prin stabilirea cadrului normativ național în corespundere cu cadrul de reglementare european, vom asigura dreptul cetățenilor de a circula liber și de a veni mai des acasă la cei dragi”, a scris parlamentarul pe rețelele de socializare.

Marian a adăugat că „MAI are la dispoziție o lună pentru a adopta regulamentul și cerințele tehnice”.

***

În Republica Moldova este interzisă deplasarea pe drumurile publice, pe timp de noapte, a autovehiculelor care au volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale, cu excepţia celor aflate în traficul internaţional în tranzit.

În noiembrie 2023, deputatul Radu Marian a anunțat că a înregistrat un amendament pentru a permite automobilelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă să circule pe drumurile publice din Moldova și seara. Marian a spus că a înregistrat amendamentul „după mai multe adresări din partea cetățenilor noștri din Marea Britanie și Irlanda”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: