„Nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării”. Moldova va denunța alte două acorduri încheiate pe platforma CSI
Full Article 2 minutes read

„Nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării”. Moldova va denunța alte două acorduri încheiate pe platforma CSI

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv, pe 14 iunie, denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Respectiv, va fi denunțat Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre CSE și Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine.

Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în prezent, prevederile acestui Acord sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării noastre, reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk. Documentul a fost semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră.

Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90% din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document”, se mai arată într-un comunicat al Parlamentului.

***

Anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean declara că Adunarea interparlamentară a CSI nu a livrat pentru Republica Moldova. Oficialul a spus că „noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova și noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice”. Astfel, în cadrul ședinței Guvernului, miniștrii au aprobat denunțarea a două Acorduri cu CSI.

La rândul ei, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a spus că „urmare a exercițiului de inventariere au fost stabilite că MAI are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI”. 10 dintre acestea, Revenco le-a numit sterile și inoportune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: