Maxim Galkin a fost declarat „agent străin” în Rusia
Full Article 4 minutes read

Maxim Galkin a fost declarat „agent străin” în Rusia

Umoristul și prezentatorul TV Maxim Galkin, care s-a expus public împotriva războiului din Ucraina, este inclus în registrul persoanelor care acționează în calitate de „agent străin” în Rusia. Se întâmplă după ce, la începutul lunii septembrie, Kremlinul a anunțat că Galkin este „în mod clar în afara drumului” cu restul rușilor, scrie BBC.

Amintim că, la moment, Galkin se află în afara Rusiei. După începerea invaziei ruse a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, a fost în Israel, unde a vorbit la concertele sale cu critici ascuțite la adresa războiului. Între timp, pe rețelele sale de socializare, Galkin, în special, a comentat masacrele din Bucha. Atunci el a spus că nu poate exista nicio justificare pentru război.

Ulterior, artistul a fost privat de timp de emisie la televiziunea rusă. Presa a relatat că motiv ar fi servit declarațiile anti-război ale umoristului, care chiar în primele zile de război ar fi pierdut contracte de publicitate.

La sfârșitul lunii august, soția lui Galkin, Alla Pugaceova, s-a întors în Rusia. Ea nu a făcut declarații publice despre război, ci i-a criticat pe rețelele de socializare pe cei care „seamănă dușmănie”.

Pe 3 septembrie, cântăreața a apărut la înmormântarea primului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, iar apoi a scris pe rețelele de socializare că „a respins violența ca mod de politică și de menținere a propriei puteri”.

Între timp, după ce Galkin a fost adăugat în lista „agenților străini” care ar opera în Rusia, Ministerul rus al Justiției a declarat că umoristul ar fi implicat în activități politice, în timp ce ar primi finanțare sau alte ajutoare din partea Ucrainei.

Pe 4 septembrie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, l-a criticat aspru pe Galkin. Jurnaliștii l-au întrebat despre atitudinea lui față de artiștii care au părăsit Rusia după începutul războiului și se întorc acum, făcând refere, în mod special, la interpreta Ala Pugaceova.

„Există, într-adevăr, cei care s-au pătat literalmente cu declarații complet obscene și inacceptabile pentru toată lumea. Aceasta este o poveste diferită”, a spus atunci Peskov. „Nu am auzit nicio declarație de la Ala Borisovna Pugaceova”, a continuat el. „Soțul său a făcut declarații foarte proaste pe care le-am citit eu însumi. Galkin este „în mod clar în afara drumului” cu restul rușilor”, a concluzionat Peskov.

Galkin a ocupat a 23-a linie în registrul persoanelor – „agenți străini”, pe care autoritățile au început să-l mențină abia în aprilie a acestui an, începând cu jurnaliștii Evghenii Kiseliov și Matvei Ganapolski. Înainte de aceasta, Ministerul Justiției a completat în mod activ lista instituțiilor de presă – „agenți străini”. Vinerea aceasta, acest registru nu a fost completat. Dimpotrivă, Ministerul Justiției a anunțat că a exclus proiectul pentru drepturile omului „Apologia” de pe lista instituțiilor media care îndeplinesc funcțiile de agent străin. Departamentul a efectuat un audit și a admis că organizația nu a primit finanțare străină.

Vinerea trecută, 9 septembrie, Ministerul de Justiție al Rusiei a adăugat în registrele instituțiilor media – „agenți străini” și persoane fizice – „agenți străini”. Așadar, au fost adăugați pe listă jurnaliștii Andrei Afanasiev și Elena Shukaeva, precum și politologul Valerii Solovei.

Cu o săptămână mai devreme, pe 2 septembrie, Ministerul Justiției a pe lista persoanelor fizice drept „agenți străini” au mai fost incluși: jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, jurnalistul Katerina Gordeeva, politicianul Ivan Zhdanov, omul de afaceri și filantropul Boris Zimin, muzicianul Andrei Makarevici și politologul Fiodor Krasheninnikov.

Atât mass-media, cât și „agenții străini” individuali trebuie să își marcheze materialele publice și apelurile către organele de stat cu un semn de statut, precum și să raporteze periodic Ministerului Justiției cu privire la veniturile și cheltuielile lor.

Pedeapsa pentru încălcarea cerințelor din registrul persoanelor fizice este mai strictă. Dacă mass-media – „agenții străini” ai Codului penal prevede o pedeapsă de la o amendă de 300 de mii de ruble la doi ani de închisoare, atunci „persoanele fizice” pot fi închise până la cinci ani.

În iulie, președintele Rusiei a semnat o lege „cu privire la controlul activităților persoanelor aflate sub influență străină”, adoptată de Duma de Stat și aprobată de Consiliul Federației.

Acum cele patru registre existente ale „agenților străini” vor fi comasate într-unul singur, iar pentru a fi incluse în acesta, Ministerul Justiției nu va trebui să stabilească faptul finanțării externe. Acum un „agent” poate fi recunoscut ca fiind cineva care, din punctul de vedere al autorităților ruse, a căzut sub „influență străină”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: