Mihail Șaran, multimilionar la datorii? O bancă îl cheamă în judecată, pentru a-și putea întoarce banii împrumutați
Full Article 3 minutes read

Mihail Șaran, multimilionar la datorii? O bancă îl cheamă în judecată, pentru a-și putea întoarce banii împrumutați

Mihail Șaran, proprietarul companiei Bismobil Kitchen, care a lăsat fără bani sute de clienți din Republica Moldova și România și este judecat pentru escrocherie împreună cu trei complici, are datorii de milioane de lei. După ce un grup de creditori și mai multe persoane fizice l-au acționat în judecată în încercarea de a-și restitui banii, pe 5 octombrie l-a chemat în instanță și o bancă comercială. Dosarul a fost repartizat și va fi examinat de Judecătoria Chișinău, scrie anticorupție.md.

În iunie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au dat câștig de cauză unui grup de creditori, care au cerut ca „Bismobil” să fie supusă procedurii de insolvabilitate, pentru a-și putea întoarce banii pe care i-au împrumutat lui Mihail Șaran. Este vorba despre 63 de mii de euro.

Datoria urma să fie stinsă încă în luna mai 2022. Mai mult, în contractul pe care l-a semnat, Șaran se obliga să plătească și o dobânda aferentă sumei împrumutului în mărime de 40 la sută din suma totală.

Administratorul provizoriu, MaximTimoșin, a menționat că la data de 27 martie 2023, datoriile „Bismobil” depășeau activele proprii ale companiei.

„După rulaje bancare, registrele vânzărilor – procurărilor oferit de Serviciul Fiscal de Stat și datele din statistică concluzionează că S.R.L. „Bismobil” a activat în regim normal, însă obligațiile fața de creditori nu-și poate onora. Astfel, la 27 martie 2023 debitorul S.R.L. „Bismobil” a înregistrat datorii cunoscute în sumă de 1 723 601,22 lei”, se arată în raportul administratorului provizoriu, potrivit sursei citate.

Primele probleme la Bismobil Kitchen au apărut în România, cu trei luni în urmă, la rețeaua de magazine din Cluj. Presa locală a scris că autoritățile din România au pornit un dosar penal după ce a fost închis primul magazin, iar mai mulți români nu au mai văzut mobilierul de bucătărie, chiar dacă au plătit pentru el. Într-o declarație pe Facebook, Mihail Șaran a dat vina pe războiul din Ucraina, țara de unde ar fi procurat materia primă pentru fabricarea bucătăriilor.

La Chişinău, zeci de persoane au depus plângeri la poliție, după ce au plătit mii de lei pentru bucătării de la Bismobil Kitchen, dar nu au mai ajuns să vadă nici mobilierul, nici pe cei cu care au semnat contractele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: