Ministrul român de Externe i-a solicitat Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”
Full Article 2 minutes read

Ministrul român de Externe i-a solicitat Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”

În cadrul Forumului de Diplomație de la Antalya, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. În acest context, Aurescu i-a cerut țării vecine să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe al României se arată că oficialii au discutat despre ultimele evoluții în relațiile dintre cele două țări.

Ministrul român de externe a pus accent pe necesitatea identificării cât mai curând de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părții ucrainene pentru finalizarea formalităților necesare cât mai curând.

De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Cei doi miniștri au mai discutat și despre situația de securitate la Marea Neagră și aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: