În prezent, în Republica Moldova sunt trei pacienți suspecți de infectare cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă din 9 martie. Totodată, aceasta a precizat că, timp de o săptămână, au fost transmise în teritoriu peste 10 mii de fișe epidimiologice, iar medicii de familie au sub monitorizare peste 5 mii de persoane.
„La momentul actual avem 3 persoane care sunt suspecte. Urmează să fie recoltate probe. Pe parcursul zilei de azi vom reveni cu informații”, a anunțat Dumbrăveanu.
Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), a declarat că cei trei pacienți care ar putea fi infectați cu COVID-19 sunt doi adulți și un copil, care au revenit, recent, din Italia.
Totodată, ministrul Sănătății a precizat, că dintre instituțiile medicale strategice în care urmează să fie internate persoanele infectate este Spitalul „Toma Ciorba”, iar dacă stare sănătății va fi gravă, pacienții vor fi duși la Spitalul Republican. Copiii cu forme ușoare sau medii vor fi internați la Spitalul clinic municipal de boli contagioase. Încă o instituție strategică e Institutul Mamei și Copilului. Dacă vor fi mai multe cazuri, autoritățile au două instituții de rezervă: Spitalul clinic al Ministerului Sănătății și Maternitatea numărul 2. În ambele instituții, există secții de reanimare, precum și posibilitatea de a izola pacienții.
Nicolae Furtună, directorul ANSP, a explicat că moldoveanca infectată cu COVID-19 a fost dusă inițial la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, pentru că există un algoritm care trebuie respectat.
„Izolarea persoanei cu coronavirus se face după trei scenarii, în funcție de două principii de bază: legat de aspectele clinice și starea generală a sănătății, și după aspectele legate de starea epidimiologică. Vom avea bolnavi cu forme ușoare și medii în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar bolnavii în stare gravă vor fi transferați în punctele strategice anunțate de doamna ministru și vom avea bolnavi cu forme ușoare de coronavirus, care vor fi tratați la domiciliu, și practica internațională spune că acest lucru este posibil și chiar recomandabil, pentru a nu îngreuna sistemul spitalicesc”, a argumentat șeful ANSP.
Ministrul Sănătății a promis că în decursul zilei de luni, 9 martie, va publicat fotografiile din timpul transferului primei paciente din Republica Moldova de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, la Spitalul Republican, pentru ca cetățenii să poată vedea cum era echipat personalul medical care a însoțit această pacientă.