mitropolia.md

Mitropolia Moldovei: Bisericile rămân deschise pentru acces la rugăciune

Mitropolia Moldovei anunță că toate bisericile rămâne deschise, iar unele slujbe religioase se vor desfășura în aer liber. Potrivit unui comunicat de presă publicat luni, 16 martie, măsurile au fost luate după consultările cu reprezentanții guvernului.

„Urmare consultărilor ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Moldova cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din 16 martie 2020, ținând cont de situația critică legată de răspândirea noului coronavirus COVID-19, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova binecuvintează:

  • În duminicile a III-a și a IV-a a Sfântului și Marelui Post, Sfânta Liturghie se va săvârși în curtea bisericii, improvizându-se în acest sens altar în aer liber.
  • Sfintele locașuri de închinare rămân deschise pentru acces la rugăciune.
  • În contextul celor binecuvântate, îndemnăm slujitorii și enoriașii să manifeste înțelegere, fiind solidari în rugăciune și sprijin pentru aproapele!
  • Pentru perioada ulterioară vom reveni cu recomandări suplimentare”, se arată în mesajul publicat pe site-ul Mitropoliei.

Amintim că, într-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută, reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove au scris că „clerul de mir și monahal este încurajat să săvârșească în continuare Sfânta Liturghie”. Pe de altă parte, clericul bisericii Sf. Gheorghe din sectorul Râșcani al capitalei, Vitalii Șincari, a scris pe pagina sa de Facebook că biserica se închide până pe 1 aprilie.

Totodată, biserica catolică a anunțat că suspendă toate liturghiile și activitățile religoase, în afară de înmormântări.

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 29 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți este în stare gravă, iar altul s-a vindecat și urmează să fie externat. 

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Inițiativa a fpst aprobată în cadrul ședinței de guvern.

Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: