Mitropolia Moldovei, supărată pe jurnaliști. De vină ar fi banii alocați pentru construirea Catedralei din Edineț
Full Article 2 minutes read

Mitropolia Moldovei, supărată pe jurnaliști. De vină ar fi banii alocați pentru construirea Catedralei din Edineț

Mitropolia Moldovei a criticat presa pentru felul cum a reflectat decizia Consiliul Raional Edineț de a aloca 1 mln de lei, pe timp de criză, pentru construirea Catedralei din Edineț. Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media susține că este o practică obișnuită în întreaga lumea ca statul să aloce bani pentru construirea unor asemenea edificii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media a Mitropoliei Moldovei a ținut să precizeze că ideea ridicării unui lăcaș de cult ortodox reprezentativ în orașul Edineț nu este deloc una nouă, iar primele demersuri au fost făcute încă în anul 1999. Lucrările de construcție au demarat în vara anului 2012.

În mod paradoxal, unii jurnaliști admiră catedralele altor popoare, dar blamează construirea unei Catedrale în țara de obârșie, inconsecvența și lipsa de demnitate etnică ale acestora fiind evidente. O analiză atentă a istoriei construirii catedralelor din întreaga lume arată că, acestea au fost edificate mai ales cu sprijinul financiar din partea autorităților de stat. Celor care contestă alocarea de fonduri publice în vederea construirii Catedralei din Edineț le reamintim faptul că sprijinul financiar pentru construirea unor noi locașuri de cult este prevăzut și în legislația altor state membre ale Uniunii Europene, precum Luxemburg, Olanda, Portugalia, Croația și Slovacia ș.a”, se arată în declarația Mitropoliei.

Totodată, aceștia au ținut să amintească de „opera social-filantropică, medicală și educațională desfășurată în beneficiul comunităților ortodoxe din țară și străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat”.

În acest sens, cei care nu pot sau nu vor să participe la construirea ei ar fi mai înțelepți, dacă s-ar reține de la comentarii acide, învrăjbind periodic opinia publică, printr-o atitudine ostilă și absolut nejustificată. Dacă nu vrei să fii de ajutor, cel puțin nu fi cârtitor!”, a conchis Sectorul Sinodal.

Anterior, jurnaliștii portalului nordnews.md au scris că, de către Consiliul raional Edineț, a fost alocată suma de 1 mln de lei pentru construcția Catedralei „Sfântul Vasile” din orașul Edineț. Decizia a fost aprobată, marți, 8 februarie prin votul a 22 de consilieri raionali. Propunerea a fost înregistrată la ședința de astăzi a consiliului la inițiativa consilierului local, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vitalie Cuței.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: