„Mizeria de la CSM nu mai poate continua”. Doi deputați PAS au contestat la CC numirea a patru magistrați
Full Article 2 minutes read

„Mizeria de la CSM nu mai poate continua”. Doi deputați PAS au contestat la CC numirea a patru magistrați

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au cerut anularea hotărârii parlamentului în privința numirii a patru magistrați din rândul profesorilor titulari de drept în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O sesizare în acest sens a fost expediată pe 28 octombrie Curții Constituționale (CC).

Anunțul a fost făcut de către deputatul Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook. Deputații cer Curții Constituționale să verifice constituționalitatea legii care prevede numirea membrilor respectivi în cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.

„Am contestat la Curtea Constituțională legea care i-a permis lui Dodon capturarea și subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii”, a scris Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit parlamentarului, CSM-ul ar fi „un instrument” în mâinile președintelui degrevat.

„Dacă vă aduceți aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”, a mai adăugat Litvinenco.

Este vorba despre magistrații Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

„Mizeria de la CSM nu mai poate continua. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Republica Moldova, oamenii acestei țări, au nevoie de un CSM și de o justiție care să facă dreptate. Și asta vom face! Dodon va pleca în șuturi la fel ca și Plahotniuc”, a conchis Litvinenco.

Amintim că, pe 17 martie, parlamentul a aprobat numirea a patru membri noi în cadrul CSM, din rândul profesorilor titulari de drept. În favoarea acestei inițiative au votat 55 de deputați. Platforma DA, grupul parlamentar Pro Moldova, PAS și Partidul Politic „ȘOR” nu au susținut proiectul.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a reproșat atunci coaliții de guvernare că ar fi partajat politic cei patru membri și a declarat că asupra unora dintre ei planează suspiciuni de lipsă de integritate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: