Moldova a primit 50 milioane de lei pentru ca minorii ucraineni să beneficieze de servicii medicale gratuite 
Full Article 2 minutes read

Moldova a primit 50 milioane de lei pentru ca minorii ucraineni să beneficieze de servicii medicale gratuite 

Copiii refugiați din Ucraina au acces acum gratuit la servicii medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală – comunică, pe 3 iunie, reprezentanții Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). 

Cheltuielile în acest sens vor fi acoperite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) prin intermediul CNAM, în baza unui acord semnat între cele două instituții.

Astfel, copiii refugiați, inclusiv cei 100 care s-au născut în țara noastră de la începutul războiului, vor beneficia gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din Republica Moldova. Printre acestea se numără: examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească.

Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată copiilor refugiați din Ucraina este de aproape 50 de milioane de lei, sumă care va putea fi ajustată de către UNICEF în funcție de numărul de beneficiari și serviciile oferite.

***

Potrivit ultimelor date prezentate de autoritățile moldovenești, pe 30 mai curent, în țara noastră se aflau 82.947 cetățeni străini, dintre care 44.341 – minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).

Totodată, în perioada 24 februarie – 29 mai, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 7.673 cereri de azil.

Vineri, 3 iunie, se împlinesc 100 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. La rândul său, liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: