Moldova ar putea împrumuta din Polonia practici în domeniul dezvoltării regionale, agriculturii, administrării fiscale și digitalizare
Full Article 3 minutes read

Moldova ar putea împrumuta din Polonia practici în domeniul dezvoltării regionale, agriculturii, administrării fiscale și digitalizare

Republica Moldova și Polonia ar putea colabora în domenii precum: dezvoltare regională, agricultură, administrare fiscală și digitalizare a serviciilor publice. De asemenea, Chișinăul își dorește să participe și în alte inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă din 26 august, susținută alături de omologul său polonez, Andrzej Duda.

Președinta țării a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc o apropiere mai mare de UE.

„Contăm pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul agendei post-2020. Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările Parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE. (…) Republica Moldova își dorește să participe și în alte inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele Uniunii Europene”, a mai spus Maia Sandu și a amintit de Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte de colaborare între Moldova și Polonia.

„Am discutat astăzi oportunitatea participării Republicii Moldova în această Inițiativă, care ne va permite să ne integrăm mai mult în rețelele de infrastructură europene. Dorim să învățăm din bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice. Am discutat astăzi despre posibile proiecte concrete de colaborare în aceste domenii. În acest context, avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia”, a mai spus Maia Sandu.

La rîndul său, președintele Poloniei a menționat: „Schimbarea în Republica Moldova este posibilă la fel cum a fost posibilă şi în Polonia. Doar că în Moldova situația e mai dificilă şi este mai mult de lucru. Este nevoie de schimbări ca Republica Moldova să devină un stat puternic şi democratic”.

Amintim că președintele Poloniei a ajuns, joi, la Chișinău, la invitația Maiei Sandu. Pe 27 august, sunt așteptați și președintele României, Klaus Iohannis, precum și cel al Ucrainei, Vladimir Zelenski. Împreună cu șeful statului polonez, Andrzej Duda, vor participa, alături de șefa statului Maia Sandu, la festivitățile din Piața Marii Adunări Naționale.

Programul manifestărilor care se vor desfășura în Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova îl găsiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: