Moldova, destinație pentru „turismul de vaccinare”. Cum pot fi imunizați anti-Covid cetățenii străini?
Full Article 2 minutes read

Moldova, destinație pentru „turismul de vaccinare”. Cum pot fi imunizați anti-Covid cetățenii străini?

Republica Moldova este una dintre destinațiile pentru „turismul de vaccinare”. Cel puțin asta susțin jurnaliștii postului de televiziune Dojdi, care au demonstrat că un cetățean al Federației Ruse poate fi imunizat în țara noastră și beneficia de certificat care să confirme acest lucru. Contactată de NM, Cristina Boclincă, coordonatorul Centrului municipal de Vaccinare a confirmat că Ministerul Sănătății a avizat imunizarea cetățenilor străini, chiar dacă nu sunt rezidenți ai Moldovei. Majoritatea dintre ei, însă, dețin cetățenie dublă.

Jurnalista din Rusia Alina Didkovskaya a venit la Centrul de vaccinare din str. Petru Rareș și a reușit să se vaccineze, gratuit. Acesteia i s-a propus unul dintre vaccinurile AstraZenecaPfizerJohnson & Johnson și Sinopharm.

„Am intrat și am întrebat – dacă nu dețin cetățenia (Moldovei, n.red.) mă pot vaccina? Lângă mine era un bărbat cu pașaport rusesc și m-a întrebat pentru ce vaccin am optat. Am spus că Johnson, iar el mi-a răspuns: o, chiar aveam nevoie. S-a dovedit că aștepta pe cineva care își dorește acest vaccin, pentru că din lipsa a încă unui doritor, nu deschideau partida”, a relatat reporterul.

Corespondentul a mai spus că reprezentanții Centrului au tratat-o cu grijă, i-au explicat procedura și au asigurat-o că vaccinul este sigur. Certificatul de imunizare l-a primit îndată. Potrivit  Dojdi, cetățenii ruși caută posibilități de a se imuniza în alte țări, cu preparate aprobate de OMS, pentru a putea călători liber în Europa și SUA.

Contactată de NM, Cristina Boclincă, coordonatoarea Centrului municipal de vaccinare, a menționat că au primit avizul Ministerului Sănătății și vaccinează cetățenii străini, care prezintă un act de identitate.

„Acolo unde trebuie de indicat localitatea – ei indică mun. Chișinău. Nu sunt mulți cetățeni străini care vin să se vaccineze la noi. Datele exacte le poate avea Agenția Națională pentru Sănătate Publică, dar sunt și mulți cu cetățenie dublă”, a precizat Boclincă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: