„Moldova este acum un important jucător în regiune”. Interviul NM cu reprezentantul Departamentului de Stat al SUA despre Transnistria, Găgăuzia și alegerile din Moldova
Full Article 12 minutes read

„Moldova este acum un important jucător în regiune”. Interviul NM cu reprezentantul Departamentului de Stat al SUA despre Transnistria, Găgăuzia și alegerile din Moldova

Există în acest moment o amenințare de agresiune militară din partea Rusiei pentru Moldova, cum vede SUA negocierile dintre Chișinău și Tiraspol, ce rol joacă acum Moldova în sistemul de securitate din regiune și ce ar putea însemna ceea ce se întâmplă în Găgăuzia? Despre toate acestea și nu doar a discutat redactorul-șef adjunct al NewsMaker Olga Gnatcova într-un interviu cu reprezentantul Departamentului de Stat al SUA și adjunctul secretarului de stat adjunct pentru Europa de Est, Christopher Smith. Întâlnirea s-a desfășurat pe platforma „Dialogul strategic între Republica Moldova și Statele Unite” la Washington, unde oficiali moldoveni și americani au discutat relațiile bilaterale ale țărilor.

„În acest moment nu vedem o amenințare reală de agresiune din partea Rusiei la adresa Moldovei”

Cum credeți care sunt următorii pași importanți în relațiile SUA-Moldova după acest „Dialog Strategic”?

Cred că această întâlnire în cadrul „Dialogului strategic” nu este doar despre a ne așeza împreună și a evalua unde ne aflăm acum, cum se dezvoltă relațiile noastre bilaterale și dacă am folosit toate oportunitățile care apar acum în fața noastră pentru a ajuta Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană, spre familia națiunilor democratice.

Dar este și despre stabilirea unui curs pentru viitor, înțelegerea modului în care vom lucra împreună pentru a-l realiza. Prin urmare, astăzi a avut loc un dialog cu adevărat aprofundat pe o serie de domenii ale cooperării noastre. Dar, cel mai important, lucrăm pentru a conveni referitor la obiective și strategii, să înțelegem ce resurse și mesaje avem ca parteneri strategici.

În Moldova circulă multe speculații și știri false referitor la faptul dacă trebuie sau nu Moldova să-și dezvolte și să-și consolideze capacitățile de apărare și armata. Unii, inclusiv politicieni, susțin că în acest fel Moldova ar „provoca” agresiunea Rusiei, sau va înrăutăți situația din regiunea transnistreană, de exemplu. Intenționează Statele Unite să sprijine în continuare dezvoltarea apărării Moldovei și cum anume? Și ce presupune acest ajutor?

În primul rând, vreau să spun că acum nu vedem o amenințare reală de agresiune rusă împotriva Moldovei. Rusia se concentrează acum asupra capacităților sale militare din Ucraina. Acum, Statele Unite și alți aliați lucrează din greu pentru a oferi Ucrainei toate resursele de care are nevoie nu doar pentru a se apăra. Dar și pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă, a forța retragerea armatei ruse, a-și apăra orașele, suveranitatea și existența lor ca stat independent.

Nu există nicio îndoială că criza regională creată de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina are un impact uriaș asupra Moldovei. Peste un milion de refugiați din Ucraina au trecut prin țara dumneavoastră, mai mult de 100 de mii mai rămân în Moldova. Datorită deschiderii și sprijinului poporului moldovenesc, ați putut să oferiți refugiu acestor oameni, ca semn al relațiilor voastre strânse, de bună vecinătate cu Ucraina. Și a-ți susținut dreptul Ucrainei de a se apăra. Statele Unite au alocat peste 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă față acestei provocări. Uniunea Europeană a făcut la fel.

Când vorbim despre creșterea sustenabilității Moldovei ca țară, vorbim despre încercările variate ale Rusiei de a destabiliza situația din Moldova. Și, în primul rând, vorbim despre dezinformare. Viitorul Moldovei este în UE. Securitatea și prosperitatea pe termen lung a Moldovei sunt legate de integrarea ei cu Occidentul. Și Statele Unite fac tot posibilul pentru asta: atât prin contacte oficiale la nivel înalt, cât și prin asistență economică, sprijin de securitate, inclusiv securitatea frontierei. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, am alocat sprijin în valoare de 770 de milioane de dolari pentru asigurarea securității frontierei. Dar, în total, mai mult de 2 miliarde de dolari, dacă calculăm din momentul în care Moldova a devenit stat independent după destrămarea Uniunii Sovietice. Și facem asta pentru că credem în suveranitatea voastră. Suntem partenerii voștri. Vrem să vă ajutăm să vă construiți democrația și să realizați ceea ce își doresc oamenii – să faceți parte din UE.

Este extrem de important să recunoaștem că și UE dorește acest lucru. Decizia de a negocia este un indicator că sunteți apreciați. Ei vor să faceți parte din această uniune. Ei văd că întăriți instituțiile democratice și luați decizii economice dificile, dar necesare în sectorul energetic pentru a vă asigura independența și prosperitatea. Vrem să facem tot ce putem pentru a sprijini această oportunitate istorică.

Dar cum vedeți acum locul Moldovei în sistemul de securitate al regiunii? Pe de o parte a Moldovei este România, țară membră NATO, la graniță se află Ucraina care este în război, pe propriul nostru teritoriu este regiunea separatistă transnistreană. În Moldova se vorbește destul de mult dacă țara ar trebui să se străduiască sau nu să adere la NATO, de exemplu. Ucraina cere deschis aderarea la NATO, dar în Moldova nu există unitate în această chestiune.

În primul rând, susținem din toată inima dreptul țărilor de a decide singure căror alianțe doresc să se alăture. Aceasta este în întregime decizia poporului și a guvernului moldovenesc. Asta ce se referă la NATO. În ceea ce privește UE, v-ați exprimat deja aspirațiile foarte clar. Ați schițat un curs de aderare la UE și ați obținut un real succes pe această cale.

Noi, recunoaștem și vedem cât de dificilă este situația Moldovei în acest moment. Acum sunteți un jucător important în regiune. Nu doar în ceea ce privește membru al NATO, României, Ucrainei, partener strategic cheie al Statelor Unite și al Occidentului, dar și ca țară din regiunea Mării Negre. Puteți face multe pentru stabilitatea și securitatea regională. Vrem să sprijinim Moldova în eforturile sale de a face tocmai asta.

Statele Unite au susținut în mod deosebit, așa cum am menționat mai devreme, securitatea frontierei, dar contribuim și la consolidarea instituțiilor de  drept și a altor instituții de securitate. Avem un parteneriat de lungă durată cu armata moldovenească și cu Ministerul Apărării. Și ne-am sporit sprijinul pentru Moldova în ultimii doi ani, în fiecare dintre aceste domenii de parteneriat.

Moldova a demonstrat că poate rezista șantajului energetic al Rusiei. Am văzut asta în 2021, când au încercat să forțeze Moldova spre izolare energetică pentru a obține o catastrofă energetică. Și SUA au ajutat atunci Moldova deoarece credem că diversificarea resurselor energetice și securitatea voastră energetică sunt direct legate de securitatea voastră ca țară. Aceasta a lipsit Rusia de una dintre principalele pârghii de presiune pe care a folosit-o ani de zile pentru a împiedica Moldova să se integreze în Europa.

Împreună am transformat o criză într-o oportunitate. Și intenționăm să facem acest lucru în alte domenii ale cooperării noastre cu Moldova.
„Moldova este acum un important jucător în regiune”. Interviul NM cu reprezentantul Departamentului de Stat al SUA despre Transnistria, Găgăuzia și alegerile din Moldova

„Legăturile dintre cele două maluri ale Nistrului sunt extrem de importante pentru stabilitatea în regiune”

Ați spus că Rusia a pierdut unul dintre cele mai importante instrumente de control asupra Moldovei. Dar mai are regiunea transnistreană: armata rusă este încă pe teritoriul Moldovei. Acum deseori se spune că Transnistria este un „al doilea Donbas”. Dar [spre deosebire de situația din Estul Ucrainei] există un dialog constant între Chișinău și Tiraspol. Și acum nu există premise evidente pentru escaladarea conflictului. Dar cum putem schimba actualul status quo, care nu a fost încă schimbat nici de războiul din Ucraina?

Cred că aceste conexiuni și comunicarea între cele două maluri ale Nistrului sunt de o importanță critică pentru a menține stabilitatea în regiune. Da, este importantă și căutarea unor modalități practice de a rezolva definitiv conflictul. Recunoaștem că găsirea unei soluții politice va necesita timp. Și continuăm să sprijinim rolul OSCE în acest proces. Dar sprijinim în egală măsură faptul ca cele două părți să se așeze și să discute ele însele probleme practice. Și vedem un dialog productiv între părți.

Cred că unul dintre domeniile în care este clar că situația cu Transnistria se schimbă este economia. 80% din comerțul transnistrean are loc acum nu cu Rusia, ci cu UE. Ei se bucură de toate beneficiile acordurilor comerciale de care se bucură și restul Moldovei.

Susținem pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Și vom continua să menținem dialogul între cele două părți. Și facem tot ce putem pentru a ne asigura că există stabilitate în regiune și că faceți față riscurilor dacă Rusia va încerca să folosească situația din Transnistria sau din alte regiuni ale țării, pentru a submina viitoarele alegeri și referendumul privind integrarea în UE .

Statele Unite vor lua măsuri coordonate cu partenerii noștri din Chișinău. Recent au fost introduse sancțiuni împotriva membrilor cheie ai grupării Șor, pe care Rusia o folosește pentru a încerca să influențeze alegerile din Moldova. Și vom continua să lucrăm în această direcție, inclusiv prin sancțiuni, pentru a preveni perturbarea alegerilor libere și corecte pe care le merită cetățenii Moldovei.

O precizare referitor la Transnistria. Moldova a cerut public în repetate rânduri retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său. Cum poate fi implementat practic acest lucru în situația actuală? Există deja soluții tehnice?

În această chestiune, m-aș baza pe OSCE și pe negocierile în care aceștia acționează ca mediatori. După cum am spus mai devreme, susținem integritatea teritorială a Moldovei. Acesta este un principiu cheie al relațiilor noastre bilaterale. Și îi vom rămâne fideli.

În luna februarie a acestui an am fost în Moldova. M-am întâlnit cu reprezentanți ai Guvernului, iar acesta a fost mesajul meu principal. Am vizitat și Transnistria, unde am avut o întâlnire cu domnul Krasnoselski. Am discutat cu el situația, a descris provocările economice, așa cum le numește el, cu care se confruntă. Și continuăm să menținem dialogul între părți pentru a rezolva unele dintre aceste probleme.

Dar concluzia rămâne aceeași: viitorul Moldovei este în UE, toată Moldova în ansamblu.

„Moldova este acum un important jucător în regiune”. Interviul NM cu reprezentantul Departamentului de Stat al SUA despre Transnistria, Găgăuzia și alegerile din Moldova

Serviciul de presă al lui Vadim Krasnoselski

„Avem întrebări referitor la alegerile care au adus-o la putere pe doamna Guțul”

Ați menționat că Rusia folosește și alte regiuni ale Moldovei pentru a destabiliza situația politică. Din câte înțeleg, vorbim despre autonomia găgăuză. Deși aceasta este o regiune foarte mică, cu o populație nu prea mare, este foarte bine auzită și văzută, iar Rusia profită de acest lucru. Mai ales după ce Șor a câștigat puterea în regiune. Cât de reale și de grave credeți că sunt amenințările reprezentate de încercările Rusiei de a sabota alegerile sau un referendum folosind Găgăuzia și locuitorii săi? Acum, politicienii găgăuzi efectuează chiar și vizite la Moscova și se întâlnesc cu Putin pe coridoarele din Soci.

Da, toate acestea sunt foarte importante. Și toate acestea trebuie luate în considerare atunci când vorbim despre asigurarea unor alegeri corecte în Moldova și despre încercările Rusiei de a submina procesele democratice și legitime. Avem întrebări despre alegerile care au adus-o la putere pe doamna Guțul. Știu că o anchetă este deja în curs de desfășurare, așteptăm rezultatele acesteia. Dar aceasta reamintește faptul că Rusia folosește alegerile și intervine în desfășurarea acestora pentru a sabota aspirațiile tuturor moldovenilor.

Este important ca Guvernul de la Chișinău să facă tot posibilul pentru a sensibiliza toate regiunile țării, inclusiv Găgăuzia, referitor la avantajele reale pe care Moldova le are deja pe calea integrării europene. Și aceasta este asigurarea securității și prosperității pe termen lung pe care toți locuitorii Moldovei o vor primi atunci când aceasta va deveni membră a UE.

Și la final, despre referendum. Autoritățile moldovenești au decis să organizeze plebiscitul concomitent cu scrutinul prezidențial, în timp ce situația politică este una dificilă, când susținătorii lui Șor și alții sunt foarte activi. Nu este prea riscant? La urma urmei, acest lucru nu este cerut în prezent de procesul legal de integrare europeană, aceasta nu este o cerință a Uniunii Europene. Aceasta este o decizie locală.

Aceste decizii aparțin într-adevăr președintelui Sandu și Guvernului. Dar voi spune că susținem pe deplin integrarea europeană a Moldovei și cred că acest referendum, dacă se va desfășura liber și echitabil – și noi, împreună cu Chișinăul, vom face totul pentru a preveni încercările rusești de a interveni – va fi un semnal clar al succesului. Și sprijin evident pentru calea europeană a Moldovei în rândul populației. Aceasta este o oportunitate istorică pentru țară. Și vrem să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple.

Olga Gnatcova, Washington


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: