Exportul de struguri din Moldova a crescut de la începutul anului cu peste 17%, față de 2022. Principalele destinații – România, SUA și Rusia
Full Article 2 minutes read

Exportul de struguri din Moldova a crescut de la începutul anului cu peste 17%, față de 2022. Principalele destinații – România, SUA și Rusia

Exportul de struguri din roada anului 2023 a crescut comparativ cu anul precedent. În lunile iulie – octombrie 2023, producătorii de struguri au reușit să majoreze cantitativ și valoric exportul de struguri cu 17,5% și respectiv cu 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit datelor prezentate de Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în lunile iulie – octombrie 2023 au fost exportate cca 15 mii tone, în valoare totală de cca 9 milioane dolari SUA.

Exportul pe grupe de piețe arată astfel: piața CSI – cca 7 mii tone (48%), la preț de 0,47 $ SUA/kg, piața UE – cca 7 mii tone (47%), la preț de 0,74 $ SUA/kg și alte țări – 0,8 mii tone (5%), la preț de 0,54 $ SUA/kg.

Principalele destinații ale exportului de struguri sunt România – cca 5 mii tone (sau 33%), cu prețul per kg de 0,64 dolari SUA și Federația Rusă – 3 mii tone (21%), cu prețul per kg de 0,4 dolari SUA.

Potrivit sursei citate, s-a extins considerabil și geografia exporturilor, efectuându-se livrări în 25 de țări ale lumii, inclusiv destinații noi cum ar fi Serbia, Olanda, Hong Kong, Kârgâzstan.

La moment, conform deciziei Parlamentului European, producătorii din Republica Moldova au oportunitatea de a exporta struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative. Ministerul de resort precizează că pentru a o putea face, însă, este necesar ca aceștia să își coordoneze activitățile, astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale țării de destinație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: