Moldova luptă pentru metale. Cum s-a iscat scandalul privind importul de deșeuri de metale din UE și ce legătură are Transnistria
Full Article 6 minutes read

Moldova luptă pentru metale. Cum s-a iscat scandalul privind importul de deșeuri de metale din UE și ce legătură are Transnistria

Un scandal ce vizează importul de deșeuri de metale din Uniunea Europeană s-a iscat în Moldova. Guvernul a solicitat Uniunii Europene să permită reluarea importului pe care UE l-a interzis la sfârșitul anului trecut din cauza unei „erori tehnice”. Opoziția și ONG-urile au acuzat guvernul de lobbarea intereselor Transnistriei, iar Tiraspolul – de blocarea activităților economice în regiune. NM a analizat, ce legătură au în acest sens Uzina metalurgică de la Râbnița și drepturile omului.

Ce interdicție este vizată și de ce a fost impusă

Săptămâna trecută, autoritățile moldovenești au adresat Comisiei Europene o scrisoare cu cererea de a relua importul de deșeuri de metale din UE în Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei conferințe de presă din 31 ianuarie că reluarea importului este necesară pentru ca în Moldova să fie posibilă dezvoltarea industriei de prelucrare a metalelor. „Pot spune că mai multe țări luptă pentru dreptul de a importa deșeuri din UE, [inclusiv deșeuri de metale]. Și noi avem posibilitatea de a dezvolta această industrie în interiorul țării”, a menționat Gavrilița.

Interdicția UE privind exportul de deșeuri de metale în Moldova a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut. Cei de la Ministerul Mediului au menționat că UE ia decizia cu privire la exportul de deșeuri de metale în alte țări în baza legislației țărilor respective, care vizează importul și prelucrarea deșeurilor. Potrivit informațiilor ministerului, UE a actualizat în anul 2019 lista țărilor și a legislației lor în acest sens, dar aici s-a produs o „eroare tehnică”: experții UE au interpretat greșit prevederile Legii din Moldova privind deșeurile. Potrivit acestei legi, în Moldova este permis importul de deșeuri de metale, maculatură, sticlă și alte deșeuri, însă experții au înțeles că acest import este interzis în Moldova.

Cei de la minister au remarcat că astfel de erori au apărut și în raport cu India și Belarus. Lista țărilor dispuse să importe deșeuri din UE, care a fost actualizată de UE, a intrat în vigoare în toamna anului 2021. Autoritățile moldovenești au transmis scrisoarea către Comisia Europeană pentru a elimina această eroare, au precizat responsabilii de la minister.

De ce opoziția este nemulțumită de acest lucru și ce legătură are Transnistria în acest sens

După ce autoritățile moldovenești i-au solicitat Comisiei Europene să elimine această eroare și să reia exportul de deșeuri de metale în Moldova, asociațiile obștești și opoziția au acuzat guvernul de lobbarea intereselor Uzinei metalurgice de la Râbnița. Acestea au cerut retragerea scrisorii adresate Comisiei Europene. Astfel, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a publicat la 31 ianuarie un comunicat de presă în care a subliniat faptul că „singurul beneficiar” al deșeurilor de metale importate este Uzina metalurgică de la Râbnița „care nu are nicio tangență cu bugetul Moldovei”.

Cei de la DA au mai menționat faptul că dealer-ul oficial al Uzinei Metalurgice de la Râbnița pe malul drept al Nistrului, compania BPM-Trade, „este foarte aproape” de a deveni monopolist în domeniul deșeurilor de metale, dar și în industria betonului și a cimentului. DA susține că în spatele acestui caz s-ar afla fostul deputat PDM Vladimir Andronache. „Având resurse energetice ieftine pe malul stâng al Nistrului și folosind mijloace financiare în numerar, compania acționează dur, din punctul de vedere al altor concurenți, care se ocupă de achiziția de deșeuri de metale, dar și de industria cimentului și a betonului”.

Cei de la compania BPM-Trade au respins acuzațiile, expediind, la solicitarea NM, un răspuns de două pagini cu următoarea notă: „Suntem de acord să publicați doar dacă textul nu va fi modificat, redus, tăiat, corectat etc. În caz contrar, nu permitem publicarea textului”. Noi nu putem include un comentariu atât de amplu, de aceea publicăm documentul separat.

BPM by newsmakermd on Scribd

Nici Asociația obștească Promo-LEX nu a susținut acțiunile guvernului. Și aceasta a cerut ca guvernul să-și retragă scrisoarea. Ce-i drept, cei de la Promo-LEX au motivat această cerere prin încălcarea drepturilor omului în Transnistria pe care, în opinia celor din asociație, guvernul ar trebui să le ia în calcul atunci când soluționează astfel de probleme.

Și businessmanul Valentin Eșanu a criticat scrisoarea guvernului. Compania acestuia se ocupă de colectarea și exportul de deșeuri de metale. Eșanu a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că Moldova nu trebuie să importe deșeuri de metale, pentru că acestea sunt suficiente și aici. „Piața noastră înseamnă circa 360 mii de tone de deșeuri de metale anual. Noi avem nevoie de 100 mii de tone, iar alte 260 mii de tone sunt libere pe piață. Moldova nu are nevoie de importuri din UE. Tot ce importă Moldova merge spre Uzina metalurgică de la Râbnița”, a spus Eșanu.

În aceeași emisiune, Jurnal TV a comunicat că Uzina metalurgică de la Râbnița s-a adresat anterior către Ministerul Economiei cu solicitarea de a soluționa problema privind interdicția importului de deșeuri de metale din UE, deoarece din luna noiembrie anul trecut, uzina a pierdut dreptul de a importa deșeuri de metale din România. Postul de televiziune a prezentat un fragment din scrisoare în care se menționează faptul că juriștii întreprinderii au luat legătura cu reprezentanții Comisiei Europene care le-au comunicat că „dacă Moldova a admis o eroare expediind o informație despre importul/exportul de deșeuri, acest lucru încă poate fi reparat”.

Ce au declarat cei din Transnistria 

Tiraspolul acuză Chișinăul de blocarea economică a Transnistriei. „Moldova este cea care a organizat blocada bancară. Moldova nu înregistrează conturile bancare ale subiecților noștri, interzice convertirea valutelor și alte operațiuni bancare. Moldova a lobbat prin UE interdicția de import în Moldova a metalelor negre, dar, de fapt, în Transnistria”, a declarat săptămâna trecută liderul Transnistriei Vadim Krasnoselski într-un interviu pentru postul de televiziune «Первый Приднестровский» („Primul în Transnistria”).

NM nu a reușit să obțină un comentariu al responsabililor de la Uzina metalurgică de la Râbnița. Cei din cancelaria uzinei i-au recomandat reporterului NM să se adreseze în anticamera directorului general Serghei Cornev. Cei de acolo nu au răspuns la apelurile și la solicitarea în scris a NM.

 

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: