lenta.ru

Moldovenii s-au mobilizat pe online pentru a susține ucrainenii care vin în RM

Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au mobilizat în legătură cu situația din Ucraina. Aceștia au creat un grup pe Facebook pentru a ajuta cetățenii ucraineni care vin în Republica Moldova. 

Internauții publică mesaje atât în limba română, cât și ucraineană pentru a fi înțeleși de cetățenii statului vecin.

„Imediat după invazia rusească în Ucraina, am început să primim apeluri de la prietenii din Ucraina care vin singuri sau ale căror familii se îndreaptă spre siguranță în Moldova. Unii au nevoie de un adăpost, alții de ajutor în a merge mai departe. Pe acest grup încercăm să ne organizăm pentru a-i ajuta”, a declarat un membru al grupului.

Facebook/ Ajutor ucraineni în Moldova/ SOS Українці Молдовa

Grupul creat pe Facebook a fost denumit de cetățenii moldoveni – Ajutor ucraineni în Moldova/ SOS Українці Молдовa.

***

De menționat că în Republica Moldova se înregistrează cozi imense cu ucraineni care vor să între în țara noastră. Zeci de mașini așteaptă la punctul de trecere a frontierei Palanca. Situația de la punctul de trecere, dar și alte puncte de frontieră ale Moldovei poate fi urmărită în timp real pe site-ul Poliției de Frontieră.

La fel, au fost surprinse și coloane de mașini care intră în Republica Moldova dinspre punctul de trecere Palanca. Majoritatea mașinilor au numere ucrainene.

Circa 1900 de cetățeni ai Ucrainei au traversat hotarul Republicii Moldova. Totodată, cinci persoane au solicitat protecția Republicii Moldova. Declarațiile au fost anunțat astăzi de ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

Spațiul aerian al Republicii Moldova rămâne închis începând cu ora 12:00.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM Război în Ucraina. Principalele evenimente.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: