„Ne propunem să devenim un lider regional”. România intenționează să-și dezvolte programul de energie nucleară
Full Article 3 minutes read

„Ne propunem să devenim un lider regional”. România intenționează să-și dezvolte programul de energie nucleară

România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici. Declarația a fost făcută de președintele român Klaus Iohannis pe 21 martie, la Summitul Energiei Nucleare la Bruxelles. Klaus Iohannis a menționat că țara vecină intenționează să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare.

În discursul său de la Summitul Energiei Nucleare, Klaus Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat în discurs că România intenționează să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare.

România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate, şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului național de energie nucleară, suntem dedicați siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor noastre în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate

Liderul de la București și-a exprimat speranța că summitul de la Bruxelles va consolida „angajamentul” faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global.

Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară. Salut pașii recenți efectuați în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianța Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici. Trebuie să ne asigurăm că ambițiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanțării publice și private este esențială în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare. În concluzie, permiteți-mi să fac un apel la acțiune unitară care să valorifice potențialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic”, a spus acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: