Ne putem imuniza împotriva Covid și cu ser Pfizer expirat. Nemerenco: Nu poate fi privit ca un aliment care provoacă complicații
Full Article 2 minutes read

Ne putem imuniza împotriva Covid și cu ser Pfizer expirat. Nemerenco: Nu poate fi privit ca un aliment care provoacă complicații

Chiar dacă pe ambalajul vaccinului Pfizer termenul de valabilitate este expirat, serul poate fi administrat încă trei luni. Precizarea a fost făcută de ministra Sănătății Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Oficiala a declarat că această prelungire a fost propusă de producător, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recepționat, în acest sens,  toate actele confirmative. 

Au fost remise aceste documente în adresa tuturor Ministerelor Sănătății din toate țările, recomandându-se să fie utilizate încă 3 luni, deoarece ele au trecut absolut toate testările clinice și s-a demonstrat eficacitatea lor, fiindcă în principiu acest vaccin expirat nu poate fi privit ca un aliment expirat care provoacă foarte mari complicații, el poate fi privit expirat ca ineficiența lui. După aceasta, toate ministerele, inclusiv ministerele țărilor UE și-au prelungit în baza acestor certificate termenul  în țara lor și au continuat campania de vaccinare. Nimeni nu ar putea să îndrăznească fără permisiunea producătorului să prelungească termenul vreunui medicament sau vaccin”, a declarat Nemerenco.

Totodată ea a menționat că la  moment nu există alte loturi de vaccin Pfizer în Republica Moldova, iar lotul pe care îl avem, expiră în luna septembrie. Mai mult, pentru doza doi booster, țara noastră nu dispune nici de vaccinul Moderna.

Pentru booster repetat e indicat Pfizer sau Moderna. Moderna nu mai avem, decât doar doar pentru cei care se vaccinează cu prima și cu a doua doză”, a spus Ala Nemerenco.

Amintim că din 25 iulie, persoanele care și-au administrat în țară sau în străinătate prima doză de rapel au posibilitatea să se imunizeze cu al doilea booster de vaccin anti-COVID-19. Ministerul Sănătății a emis în acest sens un Ordin, în baza recomandărilor Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor.

Pentru a doua doză de rapel sunt eligibili adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, femeile gravide și cele care alăptează, beneficiarii din instituțiile rezidențiale și centrele de plasament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: