Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu informează că în această săptămână Republica Moldova va demara procesul de denunțare a câtorva acorduri semnate în cadrul CSI. Vicepremierul susține că se renunță doar la înțelegirile, care sunt incompatibile cu angajamentele noastre asumate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute pe 22 februarie în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
„Republica Moldova deja acționează pe un spectru foarte larg, pe domenii și nu neapărat domenii foarte transparente pentru a limita tentativele ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova. În zilele acestea demarăm și procesul de denunțare a Republicii Moldova a câtorva acorduri din cadrul CSI. Instituțiile noastre au făcut o analiză privind relevanța mai multor acorduri semnate în cadrul CSI și în aceste zile demarăm procesul de retrage a Republicii Moldova în mai multe zeci de acorduri. Noi copilăm această listă și o vom publica. Doar pe linia ministerului de Interne vom merge pe denunțarea a 20 de acorduri”, a declarat vicepremierul.
Nicu Popescu susține că retragerea din aceste acorduri se datorează faptului că ele „nu sunt relevante sau nu funcționează sau nu se aplică sau sunt în defavoare Republicii Moldova”.
„Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și absolut alte obiective de politică externă, participari în alte instituții vor fi subordanate obiectivului de integrare europeană. Evident că această retragere din CSI sau inclusiv în aceste acorduri, care sunt incompatibile cu angajamentele noastre, vor continua. Acesta este un lucru legal. Nu este un lucru care se face printr-o semnătură, dar acest lucru este demarat deja”, a adăugat ministrul de Externe.
***
În luna mai 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al CSI. De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.
După ce Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea țării din CSI.
În noiembrie 2022, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova rămâne membră a CSI și plătește cotizațiile anuale. Prim-ministra a menționat că acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la o escaladare”. „Desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte”, a precizat șefa Guvernului.
Republica Moldova plătește anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.
În decembrie 2022, președinta Maia Sandu susține că ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!