„Flacăra războiului” și interesele vorbitorilor de limba rusă
MAE din Rusia a amintit recent de trei ori despre Moldova. Mai întâi, reprezentantul MAE Zaharova a criticat guvernarea noastră pentru „încercările de a scăpa de oponenții săi”, care se declară pentru „stabilirea unor relații constructive cu Rusia”. Firește, Zaharova nu a spus nume concrete, dar cine organizează proteste în Moldova – știm și așa destul de bine. Problema este alta: dar care este situația privind protestele și oponenții din Rusia?
Mai târziu, și ministrul rus de externe Lavrov a venit cu o declarație, în care a acuzat autoritățile noastre de faptul că „sub dictarea SUA și UE, nu vor un dialog direct, mizând, probabil, pe vreo metodă nediplomatică de soluționare a acestei probleme [transnistrene]” și a reamintit că Rusia „monitorizează atent situația” și „va face tot posibilul pentru ca interesele populației vorbitoare de limba rusă din Moldova să nu fie afectate”. Firește, el nu a specificat, cum anume sunt afectate interesele populației vorbitoare de limba rusă din Moldova. A amintit Lavrov și despre militarii care se află în regiunea transnistreană:
„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea militarilor noștri va fi considerată un atac împotriva Rusiei, conform dreptului internațional”, a declarat acesta, făcând analogie cu Osetia de Sud.
MAEIE a reacționat deja la declarațiile lui Lavrov și l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al FR la Chișinău. Totodată, a reamintit faptul că drepturile „minorităților etnice sunt respectate în conformitate cu principiile democratice”, iar Moldova, la fel ca întotdeauna, reiterează „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse”.
Apropo, au devenit activi și cei din regiunea transnistreană. Discutând cu jurnaliștii, liderul de la Tiraspol, Krasnoselski a avertizat în privința „destabilizării situației” și a declarat că „dacă flacăra războiului se va extinde asupra Transnistriei, aceasta se va extinde, sută la sută, și asupra Moldovei”. Iar acest lucru, potrivit lui, „amenință cu o confruntare dintre Rusia și NATO pe teritoriul regiunii transnistrean și al Moldovei”.
Plângerea lui Dodon și „frica” lui Sandu
Liderul opoziției, a celei pentru care se îngrijorează atât de mult MAE al Rusiei, s-a adresat personal la Procuratura Anticorupție cu solicitarea de a o trage la răspundere pe Sandu. Problema constă în magistrații ale căror candidaturi au fost respinse de către președintele țării din cauza îndoielilor că aceștia ar fi demni să fie judecători. Cei din administrația prezidențială încă nu au comentat nicicum această adresare.
Dar nici aceasta nu e tot. Avocații lui Dodon s-au adresat în instanță cu solicitarea de a i se permite acestuia să părăsească locuința, pentru a participa, în calitate de lider al opoziției și de fost șef de stat, la emisiunea „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4. Instanța a respins cererea, dar oricum, emisiunea a avut loc, în locuința lui Dodon.
Un alt ex-socialist și, în același timp, primarul capitalei, Ceban a decis să reamintească despre sine. Comentariul a urmat în replică la afirmațiile șefului statului despre ce înseamnă să fii un „partid proeuropean”: „Vă este frică! Puteți să mă închideți, să mă persecutați și să inventați tot felul de dosare, adevărul este de-asupra”, a scris Ceban și a remarcat că partidul său „se construiește transparent și așa va continua”.
Visul lui Vlah și problemele autonomiei
În timp ce politicienii făceau declarații tari și se acuzau reciproc, viața în Moldova și-a continuat cursul: în școli s-au desfășurat careuri, președintele țării a fost la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, iar bașcanul Găgăuziei a vorbit despre problemele din autonomie și despre studierea limbii române.
„Visul meu este ca în fiecare sat și oraș din Moldova să fie o instituție cu predare în limba română, una – în limba maternă, iar alta – în limba engleză. […] Eu am învățat limba română la 48 de ani. Este o limbă foarte complicată. Copiii trebuie să înceapă să studieze limba română de la 2-3 ani. Cu cât mai devreme vor învăța româna, cu atât mai simplu le va fi să comunice în această limbă”, a declarat Vlah.
Iar președintele Moldovei va pleca azi în Găgăuzia, unde va avea întrevederi cu deputații Adunării Populare a Găgăuziei. De notat că serviciul de presă al bașcanului a precizat că întrevederea cu Vlah nu este planificată.
Pe scurt despre ceea ce va fi astăzi, 2 septembrie
— Reprezentanții partidului „Șor” și simpatizanții acestora vor organiza un nou miting lângă sediul administrației prezidențiale.
— „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” va susține o conferință de presă la care va vorbi despre lupta împotriva ambroziei în Chișinău.
— Institutul pentru Politici și Reforme Europene va organiza dezbateri publice în privința Strategiei „Moldova Digitală”, cu participarea vicepremierului Iurie Țurcanu.
– ANRE se va întruni în ședință, în cadrul căreia va examina solicitările privind modificarea tarifelor la apă și canalizare la Ungheni, Strășeni, Căinari și Glodeni.