«Kulioacele» de la «Șor» cu milioane de lei
Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, condamnat de instanța primară la 7,5 ani privațiune de libertate pentru delapidări în proporții deosebit de mari, a înregistrat în nou mesaj în care a vorbit despre perchezițiile efectuate la activiștii partidului său. Îngrijorat până la lacrimi pentru simplul popor moldovenesc, oligarhul fugar, care este vizat în rapoartele Kroll, a numit chiar și motivele perchezițiilor. Primul — «autorităților le este frică de proteste», iar a doua — «autoritățile încearcă prin toate metodele să ia de la oameni ultima bucată de pâine […] acea compensație mică pe care eu [Ilan Șor] o transmit oamenilor pentru ca aceștia să poată ajunge la protest și să spună un nu ferm».
În același timp, Procuratura Anticorupție a anunțat o conferință de presă a șefei PA, Drăgălin, în cadrul căreia aceasta a confirmat și efectuarea perchezițiilor, și ridicarea acelei «compensații mici». Dacă e să vorbim în cifre absolute, într-o singură zi s-au efectuat 55 de percheziții, au fost reținute 24 de persoane și au fost ridicate 20 de pachete, mai exact «kulioace» Hugo Boss, cu 3,5 milioane de lei. Potrivit datelor procuraturii, acestea sunt cheltuielile zilnice ale partidului. Reiese, deci, că și acel «nu ferm» are un preț propriu, concret.
Iar duminică, urmează un nou protest care se pare că trebuie cumva «compensat».
A cui e Crimeea sau de ce vicespeakerul a fost la Moscova
Deputații parlamentului s-au întrunit într-o nouă ședință, dar n-au fost toți. Doi deputați de la PAS au fost la Helsinki, la Adunarea Parlamentară a deputaților din țările NATO, unde, în mod tradițional, au solicitat sprijin pentru Moldova în depășirea crizei energetice și creșterea capacității de apărare a țării. Un alt deputat, vicepreședintele parlamentului Batrîncea și o colegă de-a sa au plecat la Moscova încă la începutul acestei săptămâni. Ultimul eveniment a devenit subiect de dezbateri în parlament.
Un deputat de la PAS s-a indignat că ai săi colegi de parlament «pozează alături de oameni care aplaudă în picioare la știri cum oameni nevinovați sunt omorâți, pozează lângă steaguri separatiste, fără nicio rușine». Și s-a pornit… Un deputat socialist a hotărât să-i amintească despre tarife și problemele Moldovei și l-a îndemnat chiar să meargă în cel mai apropiat sat: «mergeți în cel mai apropiat sat și dacă acolo nu veți lua la moacă, veți vedea, cum stau lucrurile». Nici n-ai spune că este replica unui deputat al autorității legislative supreme a țării.
La aceeași ședință, Alaiba a propus parlamentului să declare Rusia stat terorist, remarcând faptul că o asemenea rezoluție a fost votată la APCE și în parlamentul Estoniei. Ce-i drept, nu s-a mers mai departe de discuții.
Stare de urgență în stânga Nistrului și ajutor umanitar pentru Moldova
În luna octombrie, volumul gazelor naturale livrat Moldovei din Rusia s-a redus cu 30%, în luna noiembrie, conform datelor reprezentanților din stânga Nistrului («Gazprom» încă nu comentează nicicum acest fapt), acesta ar putea fi și mai mic: volumul livrărilor ar putea să se micșoreze cu 40 la sută comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. Și dacă autoritățile de la Chișinău au instituit stare de urgență în legătură cu situația din energetică la 20 ianuarie 2022, în regiunea transnistreană a fost luată o decizie în acest sens abia ieri, 20 octombrie.
Iar populația Moldovei continuă să depună cereri pe platforma compensatii.gov.md (conform informațiilor de aseară, 20 octombrie, circa 195 mii de persoane s-au înregistrat pe site), iar autoritățile — să caute bani pentru aceasta. Astfel, Comisia Europeană a anunțat că va acorda Moldovei ajutor umanitar suplimentar în valoare de 25 milioane de euro.
În același timp, România și Azerbaidjan caută soluții pentru furnizarea gazelor naturale, inclusiv în Moldova. Iar autoritățile noastre încearcă să pună «Gazprom»-ul în situația de a alege: să livreze gaze naturale în țara noastră, la iarnă, în volum deplin și la un preț accesibil ori să-și piardă activele din Moldova și să nu mai aibă vreo speranță de a-și recupera datoriile istorice.
Ce ați putea viziona?
Reporterii noștri Dașa și Colea își continuă călătoriile prin Moldova și să vă familiarizeze cu orașele în care, poate, nici nu ați fost. În noua ediție a proiectului «O altă Moldovă», ei au fost la Orhei, oraș care, în anul 2015, a devenit un simbol al politicii moldovenești generale și o vitrină personală a deputatului fugar Ilan Șor. Urmăriți, cum trăiește acest oraș astăzi, de ce anume acolo s-au dovedit a fi cei mai nesociabili locuitori și de ce oamenii de acolo, la fel ca și din toată Moldova, pleacă adesea în străinătate.
*Dașa și Colea au fost la Orhei înainte de protestele organizate la Chișinău de simpatizanții partidului «Șor».
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 9:00, va începe ședința Consiliului Superior al Procurorilor.
- La ora 10:00, va începe ședința ANRE, în cadrul căreia vor fi examinate tarifele la apă și canalizare în Edineț și Căinari.
- La ora 11:00, va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.
- Iar ca ziua de vineri să treacă mai repede, vă propunem să vă planificați din timp sfârșitul săptămânii. Vă vine în ajutor tradiționalul nostru ghid artistic cu cele mai bune evenimente ale săptămânii curente.