NM Espresso: despre revenirea Moldovei în „zona roșie”, noile inițiative ale PAS și despre certificatele de vaccinare false
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre revenirea Moldovei în „zona roșie”, noile inițiative ale PAS și despre certificatele de vaccinare false

Situația epidemiologică

Moldova a revenit în „zona roșie” de alertă COVID. Potrivit informațiilor autorităților, în ultimele două săptămâni, în țara noastră se înregistrează câte 142 de cazuri de contaminare la 100 mii de locuitori. „Acest lucru înseamnă trecerea de la codul portocaliu la cel roșu, dar și restricții noi”. Autoritățile nu exclud și un nou lockdown în cazul în care cetățenii nu se vor imuniza și nu vor respecta actualele restricții.

Cei de la Ministerul Sănătății au menționat că în ultimele luni, în țara noastră nu s-a înregistrat niciun deces provocat de coronavirus în rândul medicilor și al personalului medical. Specialiștii de la minister motivează acest lucru prin nivelul înalt de vaccinare printre lucrătorii medicali.

Iar în ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 797 de cazuri noi de coronavirus. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Chișinău (175), Transnistria (71), Căușeni (55) și Cahul (49). Alte cinci persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID. 4497 de persoane contaminate continuă să se trateze, 81 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar șase – conectate la aparatele de respirație asistată.

Certificate și teste

Centrul Național Anticorupție, în colaborare cu Ministerul Sănătății, vor investiga schemele de vânzare a certificatelor de vaccinare împotriva coronavirusului și a testelor de COVID false. Potrivit afirmațiilor Alei Nemerenco, ministrul sănătății, au fost descoperite deja „zeci de scheme de corupție” în care erau implicați „mii de suspecți”.

Președinte

Președintele Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare Armatei Naționale cu prilejul celei de-a 30-a aniversări, declarând că Moldova are nevoie de o armată dotată și asigurată cu tehnică militară și cu armament performant, care „va servi țara și poporul și nu partide politice”. Sandu a mai menționat că după ce PAS a obținut majoritatea în parlament și a format guvernul, „a apărut o șansă unică pentru Moldova pentru a duce la bun sfârșit reforma armatei”.

Guvernare

PAS a propus ca funcția de șef al Serviciului Fiscal de Stat și de șef al Serviciului Vamal să fie transformate din „funcționar public” în „persoană cu funcție de demnitate publică”. Aceștia vor fi numiți și destituiți din funcție de către guvern, la propunerea ministrului finanțelor.

În același timp, PAS a propus ca parlamentul să aibă dreptul de a demite „pentru incompetență și ineficiență” șefii unor autorități publice, inclusiv Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Consiliul Audiovizualului.

Procuratura Generală

Procurorul general Alexandr Stoianoglo s-a adresat către șeful statului, președintele parlamentului și prim-ministru cu propunerea de a organiza un audit complex al tuturor instituțiilor publice, pentru a depista schemele de corupție sau pentru a respinge informația cu privire la existența acestora. Stoianoglo a reamintit că dezvăluirea acestor scheme a fost una dintre promisiunile electorale ale partidului de la guvernare. Procurorul general a mai menționat că procuratura este dispusă să ofere asistență în investigarea schemelor de corupție pe care le va depista auditul.

Transnistria

Ucraina și-a închis totuși granițele pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene, în pofida solicitărilor Chișinăului de a amâna introducerea acestei măsuri. NM a analizat în articolul «Украина выкинула приднестровский номер» („Ucraina a aruncat numărul transnistrean”) dacă Tiraspolul și Chișinăul vor reuși, cu ajutorul partenerilor externi, să convingă Kievul să facă un pas înapoi.

UE

Diplomatul leton Janis Mazeiks a ajuns la Chișinău. Acesta îl va înlocui pe Peter Michalko în funcția de șef al Delegației UE în Moldova. Mazeiks a publicat pe rețelele sociale o fotografie din aeroportul din Riga și a scris că „pleacă în Moldova împreună cu un mic curcubeu de-asupra aeroportului”.

Sheriff

La primul meci al FC Sheriff din faza grupelor din Liga Campionilor, pe care această echipă îl va disputa cu Shakhtar Donetsk la 15 septembrie, vor putea fi prezente cel mult 6500 de persoane, pe când capacitatea stadionului de la Tiraspol este de 13 mii de locuri. Autoritățile din Transnistria au decis să reducă în jumătate completarea tribunelor din cauza situației epidemiologice. La intrare, toți spectatorii vor trebui să prezinte biletul nominal, pașaportul sau adeverința de naștere.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 septembrie

Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.

Guvernul va organiza consultări dedicate digitalizării.

La Chișinău va fi lansat Moldova Real Estate Forum, organizat de Agenția de Investiții.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: