NM Espresso: Moldova se pregătește pentru întreruperi de curent, Sandu este acuzată de «preluarea forțată a Centralei de la Cuciurgan», iar Recean creează o «celulă de criză»
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: Moldova se pregătește pentru întreruperi de curent, Sandu este acuzată de «preluarea forțată a Centralei de la Cuciurgan», iar Recean creează o «celulă de criză»

Energie electrică: întreruperi programate, economisire

După posibila sistare a livrărilor de gaze rusești către Transnistria, Centrala de la Cuciurgan, nu va putea asigura energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Ministerul Energiei a informat că pe malul drept consumul maxim de energie electrică în timpul iernii ajunge la 850 MW. Instituția a explicat cum va fi acoperit acest consum, dar a îndemnat cetățenii să economisească energie electrică în orele de vârf.Între timp, compania Premier Energy a elaborat programul deconectărilor programate de curent. Totuși, aceste întreruperi vor fi aplicate doar în cazul unui deficit de energie electrică. Compania a promis să informeze populația despre graficul deconectărilor și a îndemnat cetățenii să se aboneze la notificările electronice.

În același timp, Premier Energy a avertizat cu privire la riscul unor întreruperi necontrolate din cauza deficitului din sistemul energetic al blocului Ucraina-Moldova.

«Celula de criză» a lui Recean

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat intenția de a crea o celulă de criză guvernamentală. Potrivit acestuia, aceasta va permite autorităților să gestioneze eficient orice situație de criză.De asemenea, premierul a menționat că s-a întâlnit cu miniștri, conducători ai agențiilor, instituțiilor de stat și companiilor energetice pentru a discuta cum să asigure cetățenilor «sărbători de iarnă liniștite și sigure». Recean a dat asigurări că Guvernul este pregătit pentru orice scenariu, iar «planurile de destabilizare a țării nu se vor solda cu succes».

Pensiile judecătorilor

Ministerul Justiției a dezmințit informațiile despre majorarea pensiilor judecătorilor Curții Constituționale (CC), care s-ar conține în proiectul noii legi a CC, adoptat în prima lectură. Ministerul a precizat că amendamentele legislative doar precizează formulele actuale de calcul al pensiilor, aplicate și în anii precedenți.

Vetting: cine nu a trecut evaluarea

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat raportul comisiei de Vetting, care a recomandat să fie recunoscut faptul că procurorul Procuraturii Anticorupție, Vladimir Adam, nu a trecut evaluarea. Acesta a participat la concursul pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Potrivit raportului, în veniturile și cheltuielile procurorului există discrepanțe semnificative.

Percheziții la vamă

Centrul Național Anticorupție a comunicat că opt angajați ai Serviciului Vamal, inclusiv cu funcții de conducere, sunt suspectați de luare de mită. Oamenii legii au desfășurat percheziții la aceștia.Potrivit anchetei, angajații oficiului central al Serviciului Vamal și ai postului vamal de la punctul de trecere Leușeni solicitau mită de la persoane fizice și juridice.

Arestări la un call-center din capitală

Angajații Direcției de combatere a infracțiunilor economice din cadrul poliției municipale și procurorii din sectorul Botanica au stopat activitatea ilegală a unui call-centru. Oamenii legii au stabilit că infractorii căutau victime pe rețelele sociale și se prezentau drept «brokeri». Astfel, aceștia au furat sute de mii de lei.

Atenție! Falsuri!

Președinția Republicii Moldova a avertizat despre știrile false răspândite de Serviciul de Informații Externe al Rusiei și mass-media rusească. Este vorba despre afirmații potrivit cărora Maia Sandu ar fi «ordonat elaborarea unui plan de preluare forțată a Centralei de la Cuciurgan, «intentarea dosarelor penale pentru separatism» și «intenționează să declanșeze un conflict armat în regiune».

Președinția a respins aceste informații, reamintind că Moldova este pregătită să soluționeze conflictul transnistrean doar pe cale pașnică. De asemenea, administrația a acuzat compania Gazprom de provocarea crizei energetice din țară.

Interzicerea filmelor și emisiunilor din Rusia

În Republica Moldova ar putea fi interzis întreg conținutul audiovizual produs în Rusia, inclusiv filmele și emisiunile de divertisment. De ce autoritățile vor să introducă această interdicție și de ce posturile TV și organizațiile non-guvernamentale de profil se opun, citiți în materialul NM.

Găgăuzia: 30 de ani de autonomie

Pe 23 decembrie Găgăuzia a sărbătorit 30 de ani de autonomie. În această zi, în urmă cu trei decenii, Republica Moldova a adoptat legea «Privind statutul juridic special al Găgăuziei». Totuși, de-a lungul acestor ani, autoritățile centrale și cele ale autonomiei așa și nu au reușit să conviețuiască în armonie.

În materialul «30 de ani ai Găgăuziei», NM a analizat de ce relațiile dintre Chișinău și Comrat continuă să fie tensionate și dacă această situație poate fi schimbată.

La festivitățile desfășurate la Comrat cu ocazia aniversării nu a participat nicio persoană din conducerea de vârf a Republicii Moldova. Bașcanul Evghenia Guțul, în cadrul evenimentului oficial, a declarat că, așa cum Chișinăul nu recunoaște legitimitatea actualei administrații din autonomie, Găgăuzia nu recunoaște pe Maia Sandu ca președintă a Republicii Moldova: «Pentru că alegerile prezidențiale au fost fraudate. Ar fi trebuit să câștige un candidat demn, care acum ar fi fost aici, alături de noi, și ne-ar fi felicitat cu ocazia acestei sărbători».

Inaugurarea Maiei Sandu: ce străzi vor fi închise

Astăzi, în legătură cu ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu, în centrul Chișinăului accesul cetățenilor pe anumite străzi va fi restricționat între orele 08:00 și 14:00. Primăria capitalei a specificat care artere vor fi închise.

Sprijin pentru industria din Moldova

Începând cu 1 ianuarie 2025, în Republica Moldova vor fi acordate granturi de stat pentru dezvoltarea întreprinderilor industriale. La fel, acestea vor fi scutite parțial de impozitul pe venit. Autoritățile vor acoperi până la 75% din cheltuielile pentru echipamente, licențe și drepturi de autor și 25% din cheltuielile pentru proiecte în valoare de peste 10 milioane de lei. De asemenea, întreprinderile vor putea beneficia de o reducere de 75% a impozitului pe venit, în cazul în care vor activa în anumite sectoare ale industriei.

Anul Mihai Eminescu

Academiile de Științe din Moldova și România au decis să declare anul 2025 drept Anul Mihai Eminescu, în legătură cu celebrarea a 175 de ani de la nașterea poetului. Deja a fost elaborat un plan de activități pentru acest an. De exemplu, vor fi publicate noi ediții ale operelor lui Eminescu, iar «Poșta Moldovei» va emite timbre, ștampile și plicuri tematice.

Noul ambasador al Ucrainei în Moldova

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat decrete privind eliberarea din funcție și numirea a aproximativ 30 de ambasadori ai Ucrainei. Printre aceștia se află și ambasadorul Ucrainei în Moldova, funcție care va fi preluată de Paun Rohovei.

  • Agenda zilei: 10:30 — Ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: