NM Espresso: proteste în Moldova și Europa, returnarea banilor pentru biletele Air Moldova și blocarea conturilor lui Șor și Platon

Protestele fermierilor: Moldova și Europa

Fermierii moldoveni au blocat din nou punctul de control Leușeni-Albița de la granița cu România. Ei cer autorităților să le compenseze pierderile din ultimii ani de criză.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a susținut o conferință de presă în care a explicat care sunt factorii negativi care afectează fermierii în ultimii ani. De asemenea, acesta a anunțat că urmează să fie creat un consiliu în care se vor regăsi fermieri din toate ramurile agriculturii și din toate regiunile țării.

Întrebat despre distribuirea motorinei donate de România, ministrul a declarat că în țară nu există depozite pentru combustibil («nici măcar două canistre»), iar acesta este motivul pentru care până acum nu s-a livrat combustibil gratuit pentru agricultori. Asociația «Forța Fermierilor» a declarat că va continua acțiunile de protest în întreaga țară.

Protestele fermierilor continuă și în Uniunea Europeană. Acolo, fermierii se opun politicii agricole a Bruxelles-ului. Tulburările din Spania nu se pot potolii deja de o săptămână. Comisia Europeană a făcut unele concesii fermierilor.
 

Calea spre UE

Președintele Maia Sandu continuă discuțiile despre organizarea referendumului cu privire la aderarea Moldovei la UE. Șefa statului a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Moldova și una cu un grup de jurnaliști.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a discutat la București cu ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, pașii următori necesari pentru progresul în integrarea europeană.
 

Decizii, numiri și demisii 

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat raportul comisiei de evaluare externă (Vetting) și a confirmat, fiind de acord cu opinia comisiei, că judecătoarea Curții Supreme Aliona Miron a trecut cu succes evaluarea.

Directorul general al centrului expozițional Moldexpo, Carolina Chiper, a demisionat. În funcția de director interimar a fost numită consiliera municipală din Chișinău, din partea PAS, Zinaida Popa. Ea va ocupa această funcție până la desfășurarea unui concurs.
 

Energie

Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că datorită contractului semnat în 2021 cu «Gazprom», Moldova a economisit peste 553 de milioane de dolari din diferența dintre prețul de piață și prețul de livrare a gazului de către concernul rus.
 

Blocarea conturilor 

Serviciul Fiscal de Stat a blocat conturile bancare ale lui Ilan Șor, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi și Alexandru Kalinin.
 

Cine va returna banii? 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că peste 75.000 de cetățeni nu și-au primit încă banii pentru biletele la cursele Air Moldova anulate anul trecut. Spînu a mai spus că parlamentul intenționează să adopte un proiect de lege menit să accelereze acest proces.
 

Exerciții și echipament 

Peste 60 de militari moldoveni participă la exercițiul «KFOR 33 Mission Rehearsal Exercise», care se desfășoară în perioada 26 ianuarie—14 februarie, la Centrul de instruire militară din Hohenfels, Germania.

Directorul companiei militaro-industriale Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că Europei îi va trebui aproximativ zece ani pentru a se pregăti complet pentru apărarea împotriva «agresorului care vrea să lupte cu NATO».

Republica Moldova ar putea achiziționa alte câteva radare de supraveghere aeriană, pe lângă cel pe care-l deține în prezent. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Dorian Istratii. Parlamentarul a precizat că reprezentanții Ministerului Apărării trebuie încă să învețe cum să folosească radarul pe care îl are în posesie.
 

Mass-media 

Consiliul Audiovizualului a câștigat un proces împotriva postului de televiziune Moldova-1, care a încercat să conteste amenda impusă. Cererea a fost considerată neîntemeiată, iar amenda va trebui plătită în cele din urmă.
 

Știință 

Într-un nou episod al podcastului «Ce zici de asta?», veți afla de ce incidența cancerului va crește rapid, cum au început oamenii de știință să printeze creierele pe o imprimantă 3D și câtă mâncare se aruncă. Puteți asculta accesând link-ul.
 

Ce ne așteaptă astăzi?

  • 10:00 — ședința de guvern;
  • 17:00 — ședința biroului permanent al parlamentului;
  • 18:00 — la Teatrul «M. Eminescu» va avea loc o întâlnire cu cel mai cunoscut scriitor contemporan din România, Mircea Cărtărescu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: