Noi restricții au intrat în vigoare în Moldova, la 1 octombrie. Unde nu veți avea acces fără certificatul COVID?
Full Article 7 minutes read

Noi restricții au intrat în vigoare în Moldova, la 1 octombrie. Unde nu veți avea acces fără certificatul COVID?

Autoritățile au elaborat acum o săptămână noi restricții din cauza agravării situației epidemiologice din Moldova. Severitatea acestora depinde de zona în care se află o localitate sau alta. Aceste restricții intră în vigoare astăzi, 1 octombrie. NM prezintă pe scurt: în ce zone sunt incluse raioanele țării și unde nu aveți acces acum fără certificatul COVID. 

NM a scris anterior că o dată la fiecare șapte zile, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va stabili, în ce „zonă” să plaseze o localitate sau alta din Moldova. Zonele vor fi patru la număr: verde, galbenă, portocalie și roșie. Restricțiile stabilite pentru fiecare zonă vor funcționa timp de 14 zile. În cazul în care situația se va agrava, restricțiile vor fi înăsprite, iar dacă numărul de contaminări va scădea – vor fi relaxate.

„Zona roșie”: Chișinău, Bălți, Sângerei

Potrivit ultimelor date ale ANSP, în „zona roșie” au fost incluse astfel de orașe precum Chișinău, Bălți și Sângerei. În ultimele 7 zile, în aceste localități s-a menținut un nivel înalt de pericol epidemiologic, iar numărul de contaminări la 100 mii de locuitori depășește 250 de persoane. La Chișinău, la 100 mii de locuitori revin 283 de persoane contaminate cu COVID, la Bălți – 494, iar la Sângerei – 256.

De la 1 octombrie, în localitățile incluse în „zona roșie” se vor închide cluburile de noapte și vor fi interzise acțiunile în masă organizate în aer liber (concerte, spectacole și festivaluri). Pentru accesul în teatre, cinematografe, evenimente sportive, în sălile de fitness și de sport, va fi necesară prezentarea certificatului COVID.

Certificatul COVID presupune unul dintre următoarele acte:

– Certificatul (imprimat pe hârtie sau în format electronic) care confirmă cursul complet de vaccinare împotriva coronavirusului (valabil peste 14 zile de la administrarea ultimei doze)

– Certificatul medical care confirmă faptul că persoana respectivă a fost bolnavă de coronavirus în ultimele șase luni

– Testul care confirmă prezența anticorpilor (valabil trei luni din ziua eliberării)

– Testul rapid sau testul PCR

Toate întrevederile, seminarele și conferințele științifice se vor desfășura doar în regim online. Școlile vor funcționa în regim obișnuit, dar cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a COVID, iar instituțiile de învățământ secundar profesional și superior vor trece la procesul de instruire în regim online.

În întreprinderile și companiile publice și cele private, în diferite instituții, acolo unde specificul activității permite, se recomandă ca unii angajați să fie transferați în regim de muncă la distanță. Dacă transferarea în regim online a angajaților nu este posibilă, angajatorul trebuie să organizeze procesul de muncă în așa fel ca între tura întâi și a doua să fie o „fereastră” – o oră.

La intrarea în toate barurile, cafenelele și restaurantele din „zona roșie” va trebui să fie prezentat certificatul COVID. Proprietarii vor putea completa terasele în totalitate, dar în spațiile închise, numărul vizitatorilor nu trebuie să depășească 50% din capacitatea localului.

Nunțile și cumetriile vor putea fi organizate doar dacă toți cei prezenți la eveniment vor prezenta certificatul COVID și fiecărei persoane vor reveni cel puțin 2 m.p. Dacă vor fi respectate toate aceste condiții, la eveniment vor putea fi invitate cel mult 150 de persoane.

„Zona portocalie”: 22 de raioane din Moldova, inclusiv Găgăuzia

Datele ANSP denotă faptul că în „zona portocalie” sunt incluse 22 de raioane ale Moldovei: Cahul, Găgăuzia, Drochia, Dondușeni, Cimișlia, Telenești, Strășeni, Ștefan Vodă, Soroca, Șoldănești, Râșcani, Nisporeni, Leova, Ialoveni, Glodeni, Fălești, Florești, Edineț, Criuleni, Briceni, Călărași, Anenii Noi, Basarabeasca.

De la 1 octombrie, școlile din raioanele incluse în „zona portocalie” vor funcționa în regim obișnuit, iar colegiile și universitățile – în regim online (cu excepția orelor practice). Barurile, cafenelele și restaurantele din „zona portocalie” își vor putea completa terasele în totalitate. Însă în spațiile închise, numărul vizitatorilor nu trebuie să depășească 35% din capacitatea localului. Dacă vizitatorii au certificate COVID, localul poate fi completat în proporție de 75%. 

Accesul în sălile de sport sau cluburile de fitness, la evenimentele sportive, în teatre sau cinematografe va fi doar cu certificatul COVID. Și în cluburile de noapte sau la evenimentele organizate în aer liber accesul va fi doar cu certificatele COVID.

Nunțile și cumetriile din localitățile incluse în „zona portocalie” pot fi organizate doar dacă toți cei prezenți la eveniment vor prezenta certificatul COVID. În acest caz, la eveniment pot fi invitate 200 de persoane (în spații închise) și 250 de persoane (în cele deschise), cu condiția că fiecărui vizitator îi vor reveni cel puțin 2 m.p.

„Zona galbenă”: 9 raioane ale Moldovei

În „zona galbenă” sunt incluse 9 raioane: Ungheni, Taraclia, Rezina, Orhei, Ocnița, Hâncești, Dubăsari, Cantemir și Căușeni.

Accesul în barurile, cafenelele și restaurantele din aceste raioane va fi fără certificatele COVID, însă administratorii localurilor vor trebui să asigure toate măsurile necesare pentru combaterea coronavirusului.

Grădinițele, școlile și universitățile vor funcționa în regim obișnuit, dar cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a COVID-ului. Accesul în teatre, cinematografe, cluburi de noapte și la evenimentele organizate în aer liber va fi doar cu certificatul COVID. Evenimentelor sportive vor putea fi frecventate fără certificatul COVID. Însă în acest caz, organizatorii trebuie să garanteze faptul că spațiile (deschise și închise)vor fi completate în proporție de cel mult 50%.

Sălile de sport și centrele de fitness din „zona galbenă” vor putea funcționa conform următoarelor două criterii:

  • Dacă vizitatorii nu vor prezenta la intrare certificatul COVID, fiecărei persoane din sală trebuie să-i revină cel puțin 4 m.p.
  • Dacă toți vizitatorii au prezentat certificatul COVID, sala funcționează în regim obișnuit.

Și organizarea nunților, cumetriilor și altor evenimente private va depinde de faptul dacă oaspeții vor prezenta sau nu certificatul COVID. Dacă vizitatorii vor deține acest certificat, la nunta organizată într-un spațiu închis vor putea fi invitate 300 de persoane. Dar nu mai mult. În spațiu închis – cel mult 350 de persoane, dar fiecărei persoane trebuie să-i revină cel puțin 2 m.p. Dacă nu există certificatele, în spațiile închise nu ar trebui să se afle mai mult de 100 de oaspeți, iar în spațiul deschis – cel mult de 150.

 „Zona verde”: niciun raion din Moldova

Potrivit datelor OMS, niciun raion din țara noastră nu se află acum în „zona verde”, însă în fiecare raion există localități în care situația epidemiologică este favorabilă, iar în ultima săptămână, numărul de cazuri de îmbolnăvire la 100 mii de locuitori nu depășește 50 de persoane. Astfel de localități sunt 357 la număr.

În „zona verde”, certificatele COVID nu vor fi necesare, dar nu trebuie să uităm despre purtarea măștilor în locurile publice închise, inclusiv în transportul public – acest lucru este obligatoriu. Nu trebuie să uităm nici despre respectarea obligatorie a distanței sociale – de cel puțin un metru. Respectarea regimului de autoizolare pentru locuitorii din „zona verde” este responsabilitatea personală.

Școlile și universitățile, cafenelele și restaurantele, teatrele și cinematografele, dar și alte localuri vor funcționa în regim obișnuit.

***

În toată perioada pandemiei, în Moldova s-au înregistrat 294 mii de cazuri de contaminare cu coronavirus, iar 6700 de persoane au decedat din cauza îmbolnăvirii. În cele 7 luni de vaccinare anti-COVID-19, în Moldova s-au vaccinat complet doar 784 mii de persoane sau 22,4% din populație.

Ultimele sondaje de opinie efectuate de Ministerul Sănătății denotă faptul că 57 la sută dintre respondenți sunt dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului. În același timp, ponderea celor care susțin că nu se vor vaccina cu siguranță s-a redus de la 37% până la 23%. În continuare, persoanele în etate au cea mai mare încredere în vaccinuri, preponderent bărbați, dar și cei care consideră că virusul este alături și se răspândește rapid.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: