«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova
Full Article 13 minutes read

«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova

Ce venituri sunt decente în Moldova, în viziunea deputaților? Pentru ce, în opinia lor, sunt suficiente astăzi veniturile cetățenilor? Cum pot fi acestea majorate? NM a discutat despre aceasta cu reprezentanții noii coaliții de guvernare și cu democrații care au guvernat țara în ultimii zece ani. Democrații au menționat că în ultimii câțiva ani, nivelul de trai al populației a crescut semnificativ. Iar reprezentanții guvernării au numit cifre concrete, au făcut filozofie la subiectul «fiecare cu nivelul său» și au ajuns la concluzia că creșterea veniturilor nu e posibilă într-un singur an.

«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova

Foto: facebook.com/socialistii.balti

Vladimir Golovatiuc, Partidul Socialiștilor (PSRM)

Membru al comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, doctor în economie

De cât are nevoie lunar o familie din patru persoane pentru un trai decent în Moldova?

Știu un lucru: este fericit nu cel care primește mult, dar cel căruia îi este suficient. Unuia îi ajung 6 mii, altuia și 20 de mii îi sunt puține. Totul este subiectiv. De aceea nu pot spune, în expresie bănească, cât costă un trai decent.

Trebuie să te așezi și să calculezi, de cât e nevoie pentru locuință, pentru una – alta. Copiii mei sunt mari demult, de aceea eu nu știu, cât costă acum îmbrăcămintea,, încălțămintea pentru minori, pentru grădiniță. Aici, eu nu sunt pregătit să răspund.

Să admitem, vorbim despre cheltuielile pentru două persoane mature. Plățile pentru serviciile locativ-comunale depind de contor – este acesta sau nu. Eu am contoare și serviciile locativ-comunale sunt destul de ieftine. Să presupunem că în medie, cu încălzire autonomă, se ajunge până la maximum 2 mii de lei lunar. Pentru viață mai sunt necesare vreo 3 mii. În total – 5 mii, fără a se ține cont de îmbrăcăminte. Dar mai trebuie să se ia în considerare odihna sau, nu dea domnul, oamenii se îmbolnăvesc. E greu de calculat. Încă acum câțiva ani, unii prieteni de-ai mei spuneau că e nevoie de minimum 1 mie de euro. Eu râdeam. Este o sumă enormă!

Și iarăși, ce înseamnă «trai decent»? Pentru a trăi pur și simplu normal, două persoane mature au nevoie de 10 mii de lei lunar. Pentru a nu huzuri și pentru a nu îndura foame. Însă repet, acesta nu este un trai decent. E pur și simplu un trai normal.

Desigur, acest lucru nu poate servi ca punct de orientare pentru tineri. Bineînțeles, această sumă este insuficientă.

Se poate oare «trăi decent» în Moldova cu venituri medii?

Adesea, mulți confundă. Când ei aud despre «venituri medii», cred că e vorba despre salariul unei persoane. Să zicem că e vorba de 2 mii de lei. Și oamenii spun imediat: «Cum să trăiești cu 2 mii de lei?». Însă veniturile sunt calculate pentru fiecare membru al familiei, inclusiv pentru cei care nu lucrează. Un salariu de 2 mii de lei pentru o persoană matură – e puțin. Însă dacă se ia o familie din patru persoane, este vorba despre 8 mii de lei, câte 2 mii de lei pentru fiecare, inclusiv doi copii. La fel, nici atât nu e mult. Însă în acest caz, nu e vorba deja despre un salariu de 2 mii de lei, ci, de exemplu, de câte 4 mii pentru fiecare matur.

Desigur, în Moldova, veniturile sunt extrem de mici. Dacă veți vedea datele oficiale despre salariul mediu și veniturile bănești per capita, acestea din urmă sunt, practic, de două ori mai mici. Anume acesta este indicatorul nivelului de trai și nu salariile. Doar populația care lucrează primește salarii. Dar mai sunt copiii, pensionarii, studenții. Ei nu au salarii. Sute de mii de oameni care, zilnic, stau și vând în piețe și pe străzi, la fel, nu primesc salarii. Ai vândut ceva – ai, n-ai vândut – n-ai. E greșit să judecăm despre nivelul de trai al populației doar după mărimea salariului. Trebuie să se țină cont de veniturile pe cap de locuitor, iar acestea sunt cu mult mai mici decât salariul mediu.

Ce măsuri pot contribui la creșterea rapidă a veniturilor medii în Moldova?

Dacă este vorba despre persoanele care lucrează, trebuie majorate salariile. Pentru aceasta, trebuie să fie create stimulente pentru creșterea economică, pentru creșterea producției. Despre cei care lucrează fără salariu – de exemplu, deținătorii de patente, care stau în piețe – e greu de spus ceva. Trebuie asigurată creșterea economică și atunci, veniturile lor se vor majora. Pentru că de la ei, vor cumpăra mai mult cei al căror salariu se va majora datorită creșterii economice.

Creșterea economică este cea mai sigură bază pentru majorarea veniturilor.

Dacă e să vorbim despre persoanele care nu lucrează, aici apare problema privind majorarea pensiilor, burselor, îndemnizațiilor pentru copii. Însă politicile sociale sunt limitate până la dimensiunea unei tarte. Politicile sociale înseamnă redistribuire: de la unii se ia, altora li se dă.

Este serioasă acea guvernare care pune accent pe creșterea economică și o politică socială adecvată.

Ce probleme intenționează să rezolve partidul dvs. în timpul apropiat?

Cele care au servit ca temei pentru unirea acestor forțe politice [ACUM și ПСРМ] care, să zicem, se deosebesc esențial: eliberarea statului și a tuturor instituțiilor sale de influența politică. Fără aceasta este imposibil să rezolvăm celelalte probleme.

Cu toate acestea, în agenda noastră sunt și chestiuni sociale. Acum, noi am acceptat spre examinare inițiativa președintelui cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an. Este vorba și despre alte proiecte – crearea locurilor de muncă, creșterea producției.

«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova

Foto: Максим Андреев / NewsMaker

Dan Perciun, Partidul «Acțiune și Solidaritate» (PAS)

Membru al comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, sociolog, politolog

De cât are nevoie lunar o familie din patru persoane pentru un trai decent în Moldova?

Cu doi copii – de 25 de mii de lei, probabil. Cred că de atât e nevoie pentru a trăi cât de cât confortabil în Moldova. Și aceasta – după impozitare. Aceasta este suma minimă pentru o familie cu doi copii, fără locuință, în Chișinău, care își mai dorește să ajungă uneori la mare. Nu e viață de lux, dar cât de cât liniștită, cu posibilitatea, în principiu, de a te bucura de viață.

Se poate «trăi decent» în Moldova cu venituri medii?

E greu de spus, care sunt acum veniturile pentru o asemenea familie, diferența este foarte mare. La aceeași calculare a minimului de existență, multe date statistice nu țin cont de numeroși parametri. Calcularea celui din urmă trebuie revăzută.

Cât va cheltui statul pentru recalcularea minimului de existență, deocamdată e greu de estimat. Însă este evident că sumele cu care se operează acum la noi sunt prea mici și nu corespund situației reale.

Acum, salariul mediu este de 6500 de lei, pentru două persoane înseamnă 13 mii de lei.

Ce măsuri pot contribui la creșterea rapidă a veniturilor medii în Moldova?

Într-o jumătate de an, acest lucru este ireal. Dacă e să vorbim despre perspective pentru doi-trei ani, este posibil. Când va începe adevărata combatere a corupției și a schemelor criminale, în buget vor ajunge mai mulți bani.

Și e clar că trebuie dezvoltată economia. Aici, sunt două momente importante. Primul – trebuie să fie redusă birocrația, să fie create condiții normale pentru afaceri în Moldova. Și al doilea – să fie edificat un stat de drept, să fie asigurate condiții de joc egale, să se lupte contra monopolurilor care acum sunt în multe sectoare.

Ce probleme intenționează să rezolve partidul dvs. în timpul apropiat?

Dacă e să vorbim despre inițiative legislative, pot vorbi doar din numele meu. Eu intenționez să mă ocup de achizițiile publice, pentru a exclude situațiile în care o companie câștigă 80% din licitații. Trebuie să fie aprobate amendamente la legea despre achizițiile publice și să fie creată o autoritate care va monitoriza toate achizițiile.

Dacă e să ne referim la politica socială, în primul rând, cred că până la sfârșitul anului, trebuie să menținem îndemnizațiile la același nivel. În anul 2020 deja va fi un nou buget și noi ne vom gândi, de unde să găsim resurse suplimentare pentru a majora asistența din partea statului.

«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova

Foto: Максим Андреев, NewsMaker

Dinu Plângău, Partidul «Platforma Demnitate și Adevăr» (DA)

Membru al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, jurist

De cât are nevoie lunar o familie din patru persoane pentru un trai decent în Moldova?

Acest lucru depinde de fiecare regiune a Moldovei. La Chișinău, viața e mai scumpă. În raioane, cheltuielile sunt mai mici. Mai ales dacă e să vorbim despre alimente și achiziția unei locuințe.

Desigur, depinde de familie, de felul în care își administrează bugetul. Însă pentru ca nivelul de trai să fie cât de cât decent, trebuie salarii cel puțin ca în România. Iar pentru aceasta, trebuie încă de muncit și de muncit.

Și în România salariile sunt diferite, în funcție de oraș, însă în medie, e vorba de 500-600 de euro pentru un angajat obișnuit. La noi, prețurile la alimente și îmbrăcăminte nu se mai deosebesc deja de cele din țările europene apropiate, dar salariile sunt cu mult mai mici.

Se poate oare «trăi decent» în Moldova cu venituri medii?

Cred că noi trebuie să majorăm de două ori venitul mediu, pentru ca oamenii să aibă măcar confortul minim. În Moldova, mulți nu-și pot permite, de exemplu, să plece la odihnă. Și acesta este un indicator important.

Unii bugetari, în loc de odihnă, sunt nevoiți să plece la muncă (peste hotare) și apoi revin la serviciul lor. Este foarte trist. Mai ales atunci când apar copiii, pentru majoritatea dintre ei, salariile sunt insuficiente.

Ce măsuri pot contribui la creșterea rapidă a veniturilor medii în Modova?

Trebuie să crească nivelul economiei. Însă într-un an, este extrem de dificil. În cea mai mare parte, cele mai bune salarii sunt acum în companiile străine. Evident, trebuie să fie încurajați și atrași investitori în Moldova, ca să fie deschise mai multe locuri de muncă, cu salarii bune.

Economia, iar după ea – și nivelul de trai, depind de impozite. Trebuie să fie susținuți cei care își deschid afaceri în Moldova. Însă acest lucru depinde și de nivelul de încredere în justiție. Oamenii trebuie să se simtă în siguranță și să știe că nimeni nu le va prelua afacerea a doua zi, iar dacă problema va apărea, ei vor putea s-o rezolve oficial. Când se va rezolva problema justiției, și investitorii vor fi mai dispuși să vină în Moldova.

Ce probleme intenționează să rezolve partidul dvs. în timpul apropiat?

Totul este în strânsă legătură. Evident, prioritatea parlamentului și a guvernului este perfecționarea justiției și edificarea unui stat de drept. Întregul cabinet de miniștri lucrează pentru a restabili finanțarea externă în condițiile unui deficit enorm al bugetului care ne-a revenit de la fosta guvernare.

Într-un singur an, este imposibil să se întâmple minunea. Însă în 5-10 ani, multe se pot îmbunătăți și salariile pot crește, dacă e să ne dezvoltăm treptat și fără campanii electorale populiste. Orice țară este interesată ca cetățenii săi să aibă salarii mai mari. Atunci, crește economia și businessul este mulțumiț, și oamenii.

«Fericit e cel căruia îi este suficient». Deputații, despre veniturile decente în Moldova

Foto: Максим Андреев, NewsMaker

Vladimir Cebotari, Partidul Democrat (PDM)

Membru al comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, jurist, specialist în administrarea afacerilor

De cât are nevoie lunar o familie din patru persoane pentru un trai decent în Moldova?

În concepția mea, «trai decent» are sens diferit pentru fiecare persoană. Unii sunt mai ambițioși, alții – mai puțin. Unora le este suficient să fie pur și simplu liberi, să lucreze și să știe că într-o anumită zi, își vor primi salariul care le ajunge pentru cheltuieli minime.

Alții își doresc să-și ducă copilul la grădiniță privată ori să-l trimită la studii peste hotare și ei sunt gata chiar să plătească contractul de studii, dacă copilul nu reușește să ajungă, prin forțele proprii, la un loc plătit din buget. Fiecare își are propriul «nivel mediu».

Eu aș vrea ca oamenii noștri să aibă mai mulți bani, pentru ca ei să-și permită mai multe. Consider că de la 30 de mii de lei lunar pentru o familie, oamenii își pot permite lucruri minime.

Se poate «trăi decent» în Moldova cu venituri medii?

Nu pot spune că în republica noastră este un nivel mediu de trai unic. Însă pot spune cu certitudine că acest nivel de trai mediu a crescut în ultimii ani destul de serios. Salariul mediu în sfera bugetară se deosebește de ceea ce a fost acum câțiva ani. Oamenii își permit mai multe.

Însă acum, nivelul scade. În plus, vor crește toate tarifele. Prețul de achiziție a gazelor a crescut, însă în anul 2018, prețurile au fost cumva menținute. Da, anul trecut, au fost alegeri. Dar ce, anul acesta nu sunt alegeri? Și în următorul? Moldova nu are nicio datorie. De asemenea, Moldovagaz are 100 de milioane (de lei) economisite, care pot fi utilizate în interesele cetățenilor. De ce nu se face acest lucru? Întrebați [noua guvernare], de ce trebuie să majoreze tarifele? Ei înșiși au spus, acum o jumătate de an, că trebuie reduse. De ce acum doresc să le majoreze?

Vor crește tarifele la gaze, energie electrică, prețurile la alimente. Pe parcursul zilei, eu mănânc pe drum, ca și toți ceilalți. Acum vom mânca mai puțin.
Eu sunt convins că acesta este rezultatul activității noului guvern. Pentru că e dezordine, nu pot colecta impozite, au organizat scheme de corupție la vamă. De ce nu sunt bani în buget, când totul era? De ce nu pot colecta impozite? Se ocupă de alte chestii.

Ce măsuri pot contribui la creșterea rapidă a veniturilor medii în Moldova?

În primul rând, trebuie să se facă ordine și nu să se ocupe de corupție, ca aceștia. Să se ocupe de politica economică și nu pur și simplu de speculații și vânători de vrăjitoare. Trebuie de muncit.

În al doilea rând, trebuie să se dea libertate oamenilor și să fie încurajați să riște, să ia credite, să deschidă întreprinderi, fie și de cele mici. Atunci ei vor putea să câștige singuri. Oamenii nu trebuie împiedicați, să li se ia totul. E nevoie de o inițiativă liberă. Iar în prezent, cum ceva – vine controlul.

***

Pentru a afla, cum estimează «nivelul de trai decent» în Moldova economiștii și cetățenii de rând, citiți articolul NM «Să trăiești decent în Moldova. Cum adică? Și cât costă?»

Despre modul în care este calculat minimul de existență în Moldova, de ce acest indicator este unul dintre cele mai scăzute în regiune și ce depinde de el – citiți în articolul NM «Minimul de (in)existență. În Moldova ți se propune să trăiești cu 1891 de lei lunar».

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: