„Nu cunosc ce învinuiri mi se aduc”. Reacția lui Cavcaliuc, după finalizarea urmăririi penale în privința sa din dosarele Petic și Verbițchi
Full Article 4 minutes read

„Nu cunosc ce învinuiri mi se aduc”. Reacția lui Cavcaliuc, după finalizarea urmăririi penale în privința sa din dosarele Petic și Verbițchi

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc reacționează urmare a anunțului procurorilor despre finalizarea urmăririi penale în privința sa, din dosarele Petic și Verbițchi. Cavcaliuc spune că nu cunoaște ce învinuiri i se aduc. Totodată, el declară că avocații lui „au contestat toate acțiunile ilegale ale procurorilor pe acest caz” și au cerut scoaterea lui de sub urmărire penală. 

„Eu nu cunosc despre acest fapt și învinuirile care mi se aduc. Aud de la Dvs, de la jurnaliști acest zvon”, scrie Cavcaliuc, pe Facebook.

Totodată, el spune că este „politician vocal și incomod regimului”.

„Înțeleg că dezvăluirile mele despre ilegalitățile, corupția și abuzurile regimului i-au făcut să îndrepte „dulăii docili (in)justiției” împotriva mea”, adaugă Cavcaliuc.

El mai declară că ultima dată a vorbit cu avocații lui pe acest caz săptămâna trecută.

„M-au informat că au văzut tot din presă, că a fost identificat unul din foștii șefi ai MAI ca organizator al acestor cazuri. Avocații m-au informat, că au contestat toate acțiunile ilegale ale procurorilor pe acest caz și au cerut scoaterea mea de sub urmărire penală în această vendetă politică”, a conchis Cavcaliuc.

Amintim că pe 25 ianuarie 2023, procurorii au anunțat că, de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au finalizat urmărirea penală în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc. Cauza vizează cercetarea acestuia în dosarele Petic și Verbițchi, cunoscute publicului pentru investigarea înscenării unui viol – în primul caz și înscenarea purtării și păstrării munițiilor – în cel de-al doilea caz.

De menționat că pe 20 ianuarie fostul ministru de Interne al Moldovei, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire în dosarul Petic. Într-o reacție, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a declarat că „o bună parte a Ministerului Afacerilor Interne s-a ocupat nu cu lupta împotriva criminalității, dar contra oponenților politici”.

***

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra.

Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției.

În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

În ianuarie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: