O companie de taxi, amendată cu mii de lei. Șoferul a insultat-o pe fiica lui Gheorghe Urschi și a refuzat să vorbească cu ea în română
Full Article 3 minutes read

O companie de taxi, amendată cu mii de lei. Șoferul a insultat-o pe fiica lui Gheorghe Urschi și a refuzat să vorbească cu ea în română

Laura Urschi, fiica umoristului Gheorghe Urschi, a anunțat că a câștigat procesul împotriva unei firme de taxi, șoferul căreia a insultat-o pentru că i-a răspuns în limba română, ci nu în rusă. Astfel, instanța de judecată a obligat compania să achite Laurei Urschi 5 000 lei în calitate de prejudiciu moral. Potrivit acesteia, compania a executat hotărârea judecătorească.

Pe 27 iunie, Laura Urschi a anunțat că Curtea de Apel Chișinău i-a dat câștig de cauză definitiv în procesul împotriva firmei de taxi „Acord Euro Trans” SRL, șoferul căreia a insultat-o pentru că i-a  răspuns în română și nu în rusă. Instanța a dispus ca firma respectivă să-i achite 5 000 de lei cu titlul de prejudiciu moral.

„Epopea TAXI a luat sfârșit. Apelul motivat pârâtul nu a depus, astfel a fost emisa incheierea judecatoreasca de a nu da curs cererii, iar hotărârea primei instanțe a devenit definitivă, irevocabilă și respectiv executorie. Pârâtul a executat hotărârea benevol”, a scris aceasta pe pagina s-a de Facebook.

În context, Laura Urschi a făcut apel la toate persoanele care sunt impuse să comunice în limba rusă să lupte pentru dreptul lor de a vorbi românește.

„Nu cedați, nu tolerați! Inregistrati video și audio pe acel vânzător sau prestator de servicii, care vă neglijează când vă adresați românește sau vă bruschează. Legea e de partea noastră! Suntem în propria țară și nimeni nu are dreptul să ne impună să vorbim limba rusă, limba ocupantului și agresorului”, a menționat ea.

***

Precizăm că procesul de judecată a durat 3 ani.

Laura Urschi susține că pe 3 august 2020 a fost insultată de un taximetrist, vorbitor de rusă, pentru faptul că i-a răspuns în limba română. Mai mult, șoferul agresiv a încercat să o scoată din taxi în plină noapte, iar aceasta a fost nevoită să cheme Poliția. Ulterior, a urmat un proces lung și umilitor pentru un cetățean al Republicii Moldova care a preferat să vorbească limba oficială a statului său, transmite Ziarul Național.

Pe 12 octombrie 2022, prima instanță i-a dat câștig de cauză Laurei Urschi, deoarece i-au fost încălcate drepturile de consumator.

Șoferul era obligat să îmi vorbească românește. Cu regret, am pierdut dosarul în litigiu administrativ contra Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Instituția respectivă mi-a dat parțial câștig de cauză, însă în bătaie de joc a schimbat în partea motivată declarațiile șoferului cu declarațiile mele, o confuzie cu aluzie(!), și a catalogat eronat discriminarea directă. Astfel, șoferul a fost absolvit de o eventuală condamnare”, a menționat, în octombrie 2022, Laura Urschi.

Totuși, litigiul nu s-a încheiat atunci, pentru că firma de taxi a contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. După jumătate de an, instanța de judecată i-a făcut dreptate Laurei Urschi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: