O nouă rubrică pe delucru.md: Locuri de muncă FREELANCE (la distanță)

Circumstanțele socio-economice și, mai nou, politice în care ne „fierbem” în ultimii 2 ani au schimbat tare mult regimul de lucru pentru multă lume. Unii și-au pierdut jobul, alții au optat pentru un regim freelance sau au negociat cu angajatorii o formulă hibrid de a munci.

Un lucru e clar: dacă 4 ani în urmă în Moldova puteai număra pe degete oamenii care lucrează freelance, în 2022 numărul lor a crescut simțitor. Mai mult, în ultimele săptămâni mulți oameni s-au relocat, și-au schimbat locul de trai și au decis că vor să lucreze de la distanță.

Tocmai de aceea platforma delucru.md a creat o nouă rubrică: Locuri de muncă FREELANCE. Diverși angajatori din Moldova s-au arătat deschiși de a angaja oameni la distanță, astfel în rubrica Freelance găsești joburi din categoriile:

  • Jurnalism și copywriting;
  • IT;
  • Video Editing;
  • Design și Web design;
  • Suport clienți/Suport tehnic;

și multe altele.

Asta face procesul de căutare și găsire a unui job la distanță mult mai facil și rapid – știi din start pentru ce aplici, care va fi regimul de muncă și ești, astfel, scutit de surprize și negocieri ulterioare la interviu.

Iar pentru ca angajatorii să-și găsească angajați de la distanță mai simplu și să nu cheltuie o grămadă de timp și resurse în zadar, ne bucurăm să anunțăm că joburile pentru freelanceri pot fi adăugate de către companii absolut GRATUIT și în număr nelimitat. 

Tu în ce formulă de muncă lucrezi: de la job, hibrid sau la distanță? Spune-ne în comentarii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Cele mai ample proteste din Ucraina de la invazie: Zelenski a semnat legea care subordonează instituțiile anticorupție, în ciuda criticilor UE

Ucraina se confruntă cu cele mai ample proteste de la începutul invaziei miliare pe scară largă, după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege controversată care, potrivit criticilor, subminează independența instituțiilor-cheie în lupta împotriva corupției. Măsura a fost adoptată în ciuda reacțiilor critice ale societății civile, partenerilor occidentali și Uniunii Europene.

Legea oferă procurorului general — o funcție cu numire politică — puteri sporite asupra Biroului Național Anticorupție (NABU) și Procuraturii Specializate Anticorupție (SAPO). Mai exact, acestuia îi este permis accesul la toate dosarele, poate emite dispoziții obligatorii și chiar închide anchete.

Marți seara, mii de ucraineni, între ei veterani și activiști, au ieșit în stradă, în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, deși orice formă de protest este restricționat în Ucraina, în baza legii marțiale, iar circulația pe timp de noapte – limitată. Protestatarii au scandat, în fața administrației prezidențiale din Kiev –  „Veto! Veto! Veto!” – cerând blocarea legii, scrie Politico.

„Este absolut revoltător. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru ceva mai bun. Nu putem permite să dăm înapoi. Nu vrem corupție, vrem un guvern cinstit. Și vreau să trăiesc în Ucraina”, a spus Anastasia, studentă la biologie, pentru sursa citată.

Activiștii anticorupție și partenerii internaționali avertizează că legea riscă să afecteze serios parcursul european al Ucrainei și să slăbească mecanismele-cheie de combatere a corupției în plin război și proces de aderare la Uniunea Europeană.

Comisara pentru extindere, Marta Kos, a declarat, în reacția sa, că a avut o „discuție sinceră” cu premierul ucrainean Iulia Sviridenko și cu vicepremierul pentru integrare europeană Taras Kachka, în cadrul căreia și-a exprimat îngrijorările.

„Demontarea mecanismelor-cheie care protejează independența NABU este un pas serios înapoi. Instituțiile independente, precum NABU și SAPO, sunt esențiale pentru parcursul european al Ucrainei. Statul de drept rămâne un element central în negocierile de aderare la UE”, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos.

La rândul său, comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că încrederea dintre popor și conducere, în special pe timp de război, este „mai importantă decât armele moderne” și poate fi „ușor pierdută printr-o greșeală majoră”.

Într-un mesaj postat pe Telegram în noaptea de marți spre miercuri, Zelenski a apărat legea, fără a menționa, însă, protestele. El a afirmat că „infrastructura anticorupție va funcționa”, dar trebuie „curățată de influența rusă”. Președintele ucrainean a criticat faptul că „funcționarii fugari trăiesc nestingheriți în străinătate”, iar dosarele de miliarde „rămân suspendate ani întregi”, scrie DW.

„Infrastructura anticorupție va funcționa. Doar fără influență rusească – de asta trebuie curățat totul. Și trebuie să fie mai multă dreptate”, a spus președintele Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Maia Sandu | Facebook

Sandu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Ca să ne bucurăm, trebuie să vedem că dreptatea se face până la capăt” (VIDEO)

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Grecia. Șefa statului consideră că este un rezultat al eforturilor comune ale instituțiilor implicate, dar precizează că adevărata reușită va fi atunci când justiția „va face dreptate până la capăt”.

„După 6 ani, avem și noutăți bune. Acum este foarte important ca toate instituțiile responsabile să obțină extrădarea. Extrădarea trebuie să se întâmple cât mai curând, respectând toate procedurile. Acum justiția moldovenească nu mai are niciun motiv să tergiverseze justiția. Acum trebuie să se facă dreptate, în sfârșit”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului susține că reținerea lui Plahotniuc este „un succes al tuturor instituțiilor care au muncit pentru asta”.

„Așa cum am spus mai devreme, trebuie să vedem să se facă dreptate. Acum justiția moldovenească trebuie să își facă dreptate. Instituțiile responsabile de extrădare vor munci și se vor asigura că toate procedurile sunt respectate, dar ca să ne bucurăm, trebuie să vedem ca dreptatea să se facă până la capăt”, a conchis șefa statului.

Amintim că Inspectoratul General al Poliției a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În aceeași zi, autoritățile din Grecia au publicat imagini video din timpul perchezițiilor efectuate în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție Plahotniuc și Țuțu. În urma descinderilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, 17 pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

NM Espresso: În Grecia a fost reținut Plahotniuc, în Moldova s-a unit opoziția de stânga, iar conturile lui Ceban ar putea fi înghețate

Reținerea lui Plahotniuc

În Grecia a fost reținut oligarhul fugar și fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, precum și fostul deputat Constantin Țuțu, care de asemenea se află pe lista celor dați în căutare. Potrivit poliției, Țuțu și Plahotniuc intenționau să zboare din Atena spre Dubai.

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare. Cererea va fi transmisă Greciei după ce va fi primită notificarea oficială de la Interpol.

Această știre a generat un val de comentarii pe rețelele sociale. Mulți au numit-o «o veste bună», unii au sugerat ironic să i se plătească lui Plahotniuc «un avocat bun, ca nu cumva să ajungă în Chișinău și să spună prea multe», iar alții cred că Plahotniuc s-a predat singur, pentru a reveni în politica moldovenească.

Opoziția de stânga s-a unit

Între timp, Igor Dodon (PSRM), Vladimir Voronin (PCRM), Irina Vlah («Inima Moldovei») și Vasile Tarlev («Viitorul Moldovei») au anunțat crearea unui bloc electoral comun pentru participarea la alegerile parlamentare. Liderii opoziției de stânga au declarat că vor să unească forțele politice de stânga și centru-stânga pentru a «înlătura PAS de la putere» și a «restabili Moldova».

Știrea despre reținerea lui Plahotniuc a apărut cu puțin timp înainte de briefingul opoziției de stânga. Dodon susține că Plahotniuc a fost reținut de dimineață, dar autoritățile «au păstrat știrea până la briefing» pentru a distrage atenția publică de la crearea blocului de stânga. Poliția a calificat aceste suspiciuni ale lui Dodon ca fiind nefondate, menționând că «nu urmăresc acțiunile politicienilor».

Liderul partidului de guvernământ PAS, președintele Parlamentului Igor Grosu, a comentat formarea noului bloc spunând că liderii acestuia sunt «politicieni obosiți, scoși de la naftalină» și un «front putinist» care «încearcă din nou să captureze țara».

Candidați independenți: Stamate, Năstase

Comisia Electorală Centrală a aprobat înregistrarea grupurilor de inițiativă ale Olesei Stamate și Andrei Năstase, care intenționează să participe la alegerile parlamentare ca independenți. Ei pot colecta semnăturile necesare pentru a fi admiși la scrutin până pe 19 august.

Grosu a comentat decizia Olesei Stamate de a candida spunând că este «doar zgomot», și a subliniat că preocuparea sa principală este «echipa PAS cu reputație bună», care «nu s-a abătut de la cursul ales» și «nu inventează agende false».

În schimb, cererea Partidului «Democrația Acasă», condus de Vasile Costiuc, a fost respinsă de către CEC din cauza insuficienței de semnături. Costiuc a calificat CEC drept «instrument politic» al PAS.

Secții de votare în străinătate

CEC a prezentat și harta preliminară a secțiilor de votare din afara țării: se preconizează deschiderea a 293 de secții în 40 de țări, cele mai multe în Italia, Germania și Franța. În Rusia, Ucraina și Israel, din cauza riscurilor de securitate, se propune deschiderea a câte două secții în fiecare țară.

Alegeri: încălcări

PAS, socialiștii și alte câteva partide au început campania electorală înainte de începerea oficială a acesteia, prevăzută pentru 29 august — aceasta este concluzia celor de la Promo-Lex. În raportul organizației sunt menționate utilizarea resurselor administrative și promisiuni mascate din partea PAS.

Ceban, sancțiuni: continuare

Conturile bancare ale primarului Chișinăului și liderului Partidului MAN, Ion Ceban, ar putea fi înghețate, iar tranzacțiile blocate. Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat într-o emisiune TV că Moldova are baza legală necesară pentru astfel de măsuri împotriva persoanelor aflate sub sancțiuni internaționale.

Ceban are deja interdicție de intrare în România și în spațiul Schengen, din motive de securitate.

Vizita ministrului de Externe al României

Între timp, în Moldova a sosit într-o vizită oficială ministra de externe a României, Oana Țoiu. Ea s-a întâlnit cu Președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean și ministrul de Externe Mihai Popșoi, cu care a discutat cooperarea în combaterea dezinformării și consolidarea securității.

«Avem întrebări» pentru Vladimir Bolea

Când își vor primi angajații Căilor Ferată datoriile salariale, ce se întâmplă cu Aeroportul Internațional Chișinău și când va fi construită prima autostradă în Moldova? Acestea și alte întrebări au fost discutate de Nicolae Paholinițchi cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în noul episod al proiectului «Avem întrebări».

Caniculă în Moldova

În Moldova persistă canicula, iar meteorologii au emis cod galben de pericol. Din cauza scăderii nivelului apelor în râuri, în diverse regiuni vor fi în vigoare coduri galben, portocaliu și roșu.

În toate sectoarele din Chișinău au fost instalate corturi cu apă potabilă și puncte medicale, astfel încât cetățenii și vizitatorii capitalei să se poată adăposti de căldură și, la nevoie, să primească asistența necesară.

Campionii noștri

Climentii Ursu a câștigat pentru prima dată în istoria Moldovei medalia de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la proba de tir cu pistolul pneumatic de 10 metri. Comitetul Național Olimpic a calificat această performanță drept «o zi istorică pentru sportul moldovenesc».


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: