„O pregătire a lui Carp pentru campania electorală“. Reacția Primăriei la acuzațiile PAS privind blocurile de apartamente, construite ilegal
Full Article 4 minutes read

„O pregătire a lui Carp pentru campania electorală“. Reacția Primăriei la acuzațiile PAS privind blocurile de apartamente, construite ilegal

Primarul și viceprimarul capitalei au reacționat la declarațiile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din 29 iunie cu privire la construcțiile ilegale din Chișinău. De menționat că partidul de guvernământ a îndemnat cetățenii să fie atenți atunci când procură apartamente în capitală, menționând că unele blocuri ar fi fost construite cu încălcări. Edilul Ion Ceban a menționat că PAS „de 2 ani la guvernare doar cu vorba umblă”. Iar viceprimarul Ilie Ceban a calificat declarațiile parlamentarilor Vasile Grădinaru și Lilian Carp drept „populiste” și „o pregătire a domnului Carp pentru campania electorală”. 

De 2 ani la guvernare doar cu vorba umblă, atât în țară cât și peste hotare. Echipa MAN continuă să dea „cu capul de asfalt” echipa incompetenților de la PAS”, a scris Ion Ceban pe rețelele de socializare, atașând imagini video cu o explicație a viceprimarului pe subiectul construcțiilor din Chișinău.

Am văzut declarațiile domnului Carp și domnului Grădinaru referitor la proiectul de lege care l-au pregătit în Parlament. Consider aceste declarații și proiectul de lege populiste, pentru că în ultimii ani au deținut toate pârghiile în stat pentru a interveni în controlul executării construcțiilor în municipiu, chiar și în țară”, a spus viceprimarul Ilie Ceban.

El a adăugat că în patru ani de mandat, autoritățile actuale ale capitalei nu au eliberat acte permisive la construcții neautorizate.

Nu am eliberat acte permisive care oamenii să vină să protesteze. Toate problemele care se trag sunt unele cu barbă, sunt de zece ani în urmă, eliberate anterior, unde amintesc domnul Carp a făcut parte în acele echipe”, a comunicat viceprimarul.

Ulterior, el s-a referit la blocul locativ din Alexandru cel Bun 115, „unde sunt peste 150 de familii”.

La mai multe consilii municipale au fost aduși acești oameni. Sunt oameni nevoiași, care au investit mulți bani, au fost aduși anume de PAS pentru a-și face mai degrabă PR dar nu a soluționa problemele oamenilor. Au pus pe seama Primăriei acest lucru. Au mai fost și alte construcții și vă aduc aminte: casa cu palmieri – peste 500 de familii au investit bani acolo, la fel au fost aceste construcții zeci de ani în urmă. Tot în perioada când domnul Carp era la Primărie amintesc despre proiectul vestit al domnului Chirtoacă proiectul mansarde, când și astăzi oamenii vin la Primărie pentru a soluționa problemele care se trag de ani în urmă”, a mai spus el.

În patru ani, nu am eliberat nici un document pentru construcția anexelor. Nu am eliberat documente ilegale pentru construcția mansardelor. Nu am eliberat autorizații ilegale pentru construcția de blocuri. Consider aceste acțiuni populiste și doar o pregătire a domnului Carp pentru campania electorală, dar este foarte foarte slab pregătit”, a conchis Ilie Ceban.

***

Pe 29 iunie, în timpul prezentării unui proiect de lege care vine să modifice Codul contravențional și Codul penal pentru sancționarea încălcărilor din construcții, deputatul PAS Vasile Grădinaru a vorbit despre ilegalitățile din domeniu din municipiul Chișinău. El a îndemnat cetățenii să se documenteze atunci când cumpără apartamente „că s-ar putea ca într-un sfârșit să aibă surprize neplăcute”. Parlamentarul a dat și unele exemple – complexul de la Alexandru cel Bun 115, inclusiv blocul de locuit din Cuza Vodă 5. Cel din urmă, potrivit deputatului PAS, a fost construit cu încălcarea elementului stradal.

În cadrul aceleiași conferințe, deputatul PAS și candidatul partidului în bătălia pentru Primăria Chișinău Lilian Carp a declarat că dezvoltatorii care admit încălcări în construcții ar putea fi cercetați penal. Aceștia ar putea risca, inclusiv, amenzi ursturătoare, dar și ani grei de închisoare.

În acest sens, partidul de guvernământ a propus modificarea Codului Contravențional și a Codului Penal.

„Ne dorim să avem în localitățile din Republica Moldova norme clare despre felul cum trebuie să se construiască, cu norme clare pentru siguranța noastră. (…) Nimeni nu dorește cumva să creeze probleme dezvoltatorilor. Ne dorim ca să se respecte anumite reguli. În bună parte se respectă, dar sunt și abuzuri, care trebuie oprite. (…) Am avut exemplul nefericit din Turcia. Nu ne dorim să avem pierderi de vieți omenești în Chișinău”, a declarat Carp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: