Consilierii PAS din CMC s-au plâns pe Ceban la Poliție: „Îngrădește accesul în Primăriei”. Reacția municipalității: „Doamne ferește!”
Full Article 4 minutes read

Consilierii PAS din CMC s-au plâns pe Ceban la Poliție: „Îngrădește accesul în Primăriei”. Reacția municipalității: „Doamne ferește!”

Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău au depus o plângere la Poliție pe numele primarului capitalei, Ion Ceban. Aleșii locali îl acuză pe edil că le-ar limita accesul în Primărie atât lor, cât și cetățenilor, după ce în holul de la intrarea în instituție a fost instalat un turnichet. Contactat pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu a respins acuzațiile. Potrivit lui, atât consilierii municipali, cât și cetățenii, pot intra liber în Primărie, dar cu o condiție – să se prezinte ofițerului de pază.  

„Chiar dacă validarea mandatelor consilierilor a avut loc acum o lună, ieri consilierii PAS au fost limitați în a intra în incinta Primăriei Chișinău. (…) Noi ilegalitățile și samavolnicia lui Ion Ceban nu o vom lăsa așa cu una, cu două. Azi suntem la Poliție unde vom depune o plângere pe numele primarului general, pentru depășirea atribuțiilor”, a declarat președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.

Consilierii PAS din CMC au făcut un către primarul de Chișinău – să le permită accesul liber și nestingherit în incinta sediului atât lor, cât și oamenilor de rând.

„Domnule Ceban, alegerile s-au terminat, aleșii locali au fost aleși și au dreptul să intre în instituția municipală și să gândească, să găsească soluții pentru chișinăuieni, ceea ce dvs. limitați. Acest comportament nu este doar obraznic, dar și ilegal. Dvs. vă depășiți toate atribuțiile, lucru care trebuie să fie pedepsit”, a mai declarat Zinaida Popa.

„Domnule Ceban, și dvs., și noi, trebuie să fim în slujba cetățenilor. Pentru asta cetățenii ne-au dus acolo, nu pentru a limita drepturile la acces”, a declarat Galina Comendant, consilier PAS în CMC.

Consiliera PAS din CMC, Anetta Dabija, a precizat pentru NM că, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a emis deja o prescripție, în care îl obligă pe primarul de Chișinău să demonteze ușile instalate în lipsa actelor permisive în holul Primăriei, la intrarea în instituție, care îngrădeau accesul în aceasta. Prescripția a fost semnată la sfârșitul lunii noiembrie, curent, edilul având la dispoziție 30 de zile pentru de a aduce în stare inițială suprafețele la care s-a intervenit.

„Prescripția vizează doar acele uși, pentru că atunci când am depus acel demers, am indicat doar ușile, pentru că doar ele erau. Cum clădirea are statut de monument, orice modificare de genul acesta trebuie să treacă avizarea Ministerului”,  a declarat Anetta Dabija pentru NM.

Contactat de NM pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al municipalității, Vasile Chirilescu, a declarat că nu comentează declarațiile politice. El a negat că Primăria ar limita accesul consilierilor și a cetățenilor în incinta instituției, catalogând declarațiile aleșilor locali pe lista partidului de guvernământ drept „un fals”.

„Nu voi comenta declarațiile politice în nici un fel, pentru că consilierii au acces. Nu este adevărat (…). Sincer vă spun, pot să intre liber. Și dvs. puteți să veniți, să intrați liber. Ofițerul de poliție doar vă întreabă la cine mergeți, doar nu suntem în piață, suntem o instituție publică unde lucrează angajați, la fel ca și la Guvern, Parlament și Președinție. (…) Trebuie să se prezinte cine sunt și nu cred că le îngrădește cineva accesul. (…) Mereu a fost turnichet la Primărie, pur și simplu acela vechi a fost deteriorat, iar acum a fost instalat altul nou. Ca la toate instituțiile – nu este nimic nou și nimeni nu îngrădește accesul cetățenilor, Doamne ferește”, a declarat Vasile Chirilescu.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Natalia Stati, a confirmat că consilierii PAS au depus p plângere la Poliție pe numele primarului de Chișinău: „Plângerea este înregistrată. Angajații poliției urmează să stabilească toate circumstanțele”.

Precizăm că mai mulți consilieri ai PAS au declarat pe 20 decembrie că nu au acces în Primăria municipiului Chișinău, după ce la intrarea în instituție a fost instalat un turnichet. Aleșii locali au catalogat acțiunea drept „strigătoare la cer” și i-au cerut edilului capitalei, Ion Ceban, să scoată turnichetul de la intrarea în instituție. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: