O relicvă veche de 6500 de ani, descoperită la Vadul lui Vodă. Arheolog: Este un ac de păr ornamentat
Full Article 3 minutes read

O relicvă veche de 6500 de ani, descoperită la Vadul lui Vodă. Arheolog: Este un ac de păr ornamentat

Săpături arheologice pe malul drept al Nistrului, la Vadul lui Vodă. Pe 8 noiembrie arheologii au găsit un ac de păr. Piesa de podoabă are circa 6500 ani și a fost lucrată din os. Specialiștii urmează să determine ce fel de os a fost folosit la crearea piesei. Acul, potrivit reprezentanților Agenției Naționale Arheologice, s-a păstrat întreg și ornamentat. Acesta urmează a fi cercetat în laborator și cel mai probabil va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic. 

Agenţia Naţională Arheologică a anunțat pe 1 noiembrie curent despre demararea cercetărilor arheologice la Vadul lui Vodă. Săpăturile sunt efectuate în așezarea Cucuteni-Tripolie. Pe 3 noiembrie, responsabilii de la Agenției au raportat că în așezare au fost găsite două piese de lut ars – „o statuetă zoomorfă reprezentând un animal de apă și un văscior miniatural”. Pe 4 noiembrie a fost găsită o piesă de aramă, dar și o instalație de foc. Pe 5 noiembrie au fost descoperite resturile unei locuințe de suprafață.

Pe 8 noiembrie, reprezentanții Agenției Naționale Arheologice au anunțat despre „piesa dimineții”. A fost găsit un ac de păr, lucrat din os vechi, de circa 6500 ani.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic a declarat că sunt efectuate săpături arheologice de salvare într-un sit arheologic, care datează din mileniul al V-lea î.Hr.

Este o așezare care se află chiar pe malul Nistrului de la Vadul lui Vodă”, a precizat Vornic, adăugând că este o așezare care va fi afectată de lucrări de construcții. Astfel, arheologii efectuează cercetări de prevenție și salvare a obiectelor.

Potrivit directorului Agenției, acul de păr găsit la Vadul lui Vodă este o piesă rară.

Astăzi o primă descoperire interesantă, o piesă rară, chiar dacă nu de unicat, pentru noi… e acest ac de os. S-a păstrat întreg și ornamentat. Am presupus că ar fi un ac de păr, de prins părul, o piesă de podoabă. Însă urmează încă să mai stabilim”, a menționat Vornic.

O relicvă veche de 6500 de ani, descoperită la Vadul lui Vodă. Arheolog: Este un ac de păr ornamentat

Facebook/Agenţia Naţională Arheologică

Întrebat ce urmează și unde va ajunge acul de păr, directorul Agenției a comunicat: „E o muncă de teren deloc ușoară în aceste condiții inclusiv meteorologice. (…) Întreg acest material arheologic trebuie întâi prelucrat, în primul rând spălat, apoi marcat, apoi restaurat. (…) E o întreagă muncă care are mai multe etape. Acum e perioada cercetării de teren și apoi urmează – de laborator. (…) Urmează să determine specialiștii ce fel de os este. E clar os din animal, dar să vedem ce fel de animal este”.

Potrivit lui Vornic, cel mai probabil, acul de păr va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. „Pentru că nu avem la Vadul lui Vodă un muzeu… Deși, se merită desigur”, a conchis reprezentantul Agenției Naționale Arheologice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: