parlament.md

Olesea Stamate îl invită pe Igor Grosu la o dezbatere publică: „Oriunde, oricând, în fața presei sau într-un studiou TV”

Deputata neafiliată Olesea Stamate l-a invitat pe președintele Parlamentului, Igor Grosu — care este și liderul PAS — la o dezbatere publică. Ea a propus ca subiect al discuției legea amnistiei, care a stat la baza excluderii sale din PAS. Deocamdată, Igor Grosu nu a reacționat la propunerea deputatei.

„Domnule Igor Grosu, dacă sunteți atât de fidel valorilor, așa cum pretindeți, atunci aveți ocazia perfectă să o demonstrați: vă provoc la o dezbatere publică – oriunde, oricând, în fața presei sau într-un studiou TV la alegerea dumneavoastră”, a scris Stamate pe Facebook.

Deputata a propus să se discute „despre legea amnistiei, despre modificările operate, despre Comisia de anchetă și despre direcția în care a fost dus PAS”. „E momentul adevărului. Insinuările și atacurile personale nu țin loc de argumente. Dacă aveți ceva de spus, spuneți-o cu dovezi și în fața cetățenilor”, a adăugat Stamate.

Deocamdată, Igor Grosu nu a reacționat la propunerea deputatei. Menționăm că invitația a fost lansată în urma unei emisiuni televizate la care a participat Grosu și unde s-a referit inclusiv la legea amnistiei. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, el a declarat că „acele 3-4 amendamente, care au ajuns în ultima variantă a proiectului, au deschis, în concluzie, portița pentru condamnați pentru omucidere”. „Lucrul acesta s-a întâmplat evident în perimetrul Parlamentului, mai bine zis, în Comisia juridică. (…) Noi nu vrem trambulină pentru cineva sau platformă care să justifice sau să paseze cuiva… Trebuie să fie un arbitru din afară, din afara Parlamentului”, a menționat Grosu, precizând că se referă la organele de drept.

Pe 27 martie 2025 a fost eliberat dintr-o închisoare Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Între timp, Alexandru Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar. 

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz.

Pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. În reacție, Stamate a spus că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”.

Pe 8 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară va analiza toate actele judecătorești pronunțate în cauzele privind amnistierea persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Potrivit CSM, din totalul celor 77 de demersuri înaintate de Penitenciarul nr. 17, amnistia a fost aplicată în 15 cazuri.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.

Tot în luna aprilie, Stamate a propus instituirea unei comisii de anchetă care să investigheze legea și amendamentele la Legea amnistiei. Pe 29 mai, Parlamentul a respins propunerea deputatei de a include pe ordinea de zi proiectul privind crearea comisiei. În context, Stamate a declarat că va desfășura propria anchetă. Totodată, într-o declarație pentru presă, Stamate a menționat că nu înțelege de ce foștii colegi de partid nu au susținut crearea comisiei de anchetă. În reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că „este treaba instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate în crearea breșei legislative, care a permis eliberarea unor condamnați pe viață”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: