Parlamentul Bulgariei restricționează promovarea LGBT în școli. O decizie controversată, spun unele ONG-uri. Oamenii au ieșit la protest
Full Article 3 minutes read

Parlamentul Bulgariei restricționează promovarea LGBT în școli. O decizie controversată, spun unele ONG-uri. Oamenii au ieșit la protest

Parlamentul bulgar a adoptat pe 7 august, cu o largă majoritate, un amendament care interzice „propaganda” LGBT în școli. Această decizie a stârnit critici din partea ONG-urilor și a unor surse mass-media, care consideră că se aseamănă cu măsurile adoptate în Rusia și Ungaria, contestate la rândul lor în Uniunea Europeană, conform publicației Le Monde.

De asemenea, parlamentarii au votat un text care definește „orientarea sexuală netradițională” ca fiind diferită de concepțiile general acceptate și stabilite în tradiția juridică bulgară, referindu-se la atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus. 

Legea Educației va interzice astfel în școlile bulgare orice formă, directă sau indirectă, de propagare a ideilor și punctelor de vedere legate de orientarea sexuală netradițională și de identitatea de gen.

Principalele argumente în favoarea acestor modificări, potrivit Radio Free Europe, au fost că ele reflectă spiritul constituțional al Bulgariei și respectă valorile ortodoxe, subliniind căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie. 

În contrast, ONG-urile și anumite surse mass-media locale argumentează că noua legislație reînvie practici similare cu cele din Rusia, unde activitățile pro-LGBT sunt interzise, și în Ungaria, unde a fost adoptată o lege de protecție a minorilor ce interzice materialele despre homosexualitate, lege ce a atras sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

După votul din Parlament, mai multe persoane au ieșit pe străzile din Sofia pentru a protesta. Oamenii au scandat „Să vă fie rușine” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria”. 

LevFem, grupul feminist de stânga care a organizat mitingul, a susținut că amendamentul va îngreuna combaterea hărțuirii în școală a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali.

Comitetul Helsinki bulgar, un ONG dedicat drepturilor omului, a solicitat parlamentarilor să nu adopte modificările legislative propuse, afirmând că acestea „încalcă drepturile fundamentale ale omului”, inclusiv cele stipulate în Constituția Bulgariei, în legislația Uniunii Europene și în convențiile internaționale.

Amendamentul înaintat de partidul naționalist pro-rus Vazrajdane (Renașterea) a fost aprobat în primă lectură de 154 de deputați, în timp ce 8 au votat împotrivă și alți 9 s-au abținut, într-un Parlament compus din 240 de membri. Traiectoria votului a evidențiat susținerea din partea deputaților naționaliști, socialiști și conservatori. Împotriva acestei modificări au fost deputații liberal-proeuropeni și unii membri din partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov, precum și din formațiunea minorității turce.

***

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se confruntă cu o gravă instabilitate politică. În această toamnă, alegătorii sunt convocați la urne pentru a șaptea oară din 2021, din cauza lipsei unei majorități clare în Parlament.
La sfârșitul lunii iunie, Parlamentul georgian a adoptat o lege similară care interzice „propaganda LGBT+”, aproape identică cu legislația din Rusia, care are drept scop să reprime minoritățile sexuale și de gen.
În Ungaria, discuțiile despre homosexualitate în fața minorilor sunt interzise și se sancționează cu amendă începând din vara anului 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: