LGBT
holod.media

Parlamentul Bulgariei restricționează promovarea LGBT în școli. O decizie controversată, spun unele ONG-uri. Oamenii au ieșit la protest

Parlamentul bulgar a adoptat pe 7 august, cu o largă majoritate, un amendament care interzice „propaganda” LGBT în școli. Această decizie a stârnit critici din partea ONG-urilor și a unor surse mass-media, care consideră că se aseamănă cu măsurile adoptate în Rusia și Ungaria, contestate la rândul lor în Uniunea Europeană, conform publicației Le Monde.

De asemenea, parlamentarii au votat un text care definește „orientarea sexuală netradițională” ca fiind diferită de concepțiile general acceptate și stabilite în tradiția juridică bulgară, referindu-se la atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus. 

Legea Educației va interzice astfel în școlile bulgare orice formă, directă sau indirectă, de propagare a ideilor și punctelor de vedere legate de orientarea sexuală netradițională și de identitatea de gen.

Principalele argumente în favoarea acestor modificări, potrivit Radio Free Europe, au fost că ele reflectă spiritul constituțional al Bulgariei și respectă valorile ortodoxe, subliniind căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie. 

În contrast, ONG-urile și anumite surse mass-media locale argumentează că noua legislație reînvie practici similare cu cele din Rusia, unde activitățile pro-LGBT sunt interzise, și în Ungaria, unde a fost adoptată o lege de protecție a minorilor ce interzice materialele despre homosexualitate, lege ce a atras sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

După votul din Parlament, mai multe persoane au ieșit pe străzile din Sofia pentru a protesta. Oamenii au scandat „Să vă fie rușine” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria”. 

LevFem, grupul feminist de stânga care a organizat mitingul, a susținut că amendamentul va îngreuna combaterea hărțuirii în școală a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali.

Comitetul Helsinki bulgar, un ONG dedicat drepturilor omului, a solicitat parlamentarilor să nu adopte modificările legislative propuse, afirmând că acestea „încalcă drepturile fundamentale ale omului”, inclusiv cele stipulate în Constituția Bulgariei, în legislația Uniunii Europene și în convențiile internaționale.

Amendamentul înaintat de partidul naționalist pro-rus Vazrajdane (Renașterea) a fost aprobat în primă lectură de 154 de deputați, în timp ce 8 au votat împotrivă și alți 9 s-au abținut, într-un Parlament compus din 240 de membri. Traiectoria votului a evidențiat susținerea din partea deputaților naționaliști, socialiști și conservatori. Împotriva acestei modificări au fost deputații liberal-proeuropeni și unii membri din partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov, precum și din formațiunea minorității turce.

***

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se confruntă cu o gravă instabilitate politică. În această toamnă, alegătorii sunt convocați la urne pentru a șaptea oară din 2021, din cauza lipsei unei majorități clare în Parlament.
La sfârșitul lunii iunie, Parlamentul georgian a adoptat o lege similară care interzice „propaganda LGBT+”, aproape identică cu legislația din Rusia, care are drept scop să reprime minoritățile sexuale și de gen.
În Ungaria, discuțiile despre homosexualitate în fața minorilor sunt interzise și se sancționează cu amendă începând din vara anului 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: