Partidul ȘOR și PSRM, reacții aprinse față de proiectul PAS, privind ștergerea „Zilei Victoriei” din legislația Moldovei
Full Article 2 minutes read

Partidul ȘOR și PSRM, reacții aprinse față de proiectul PAS, privind ștergerea „Zilei Victoriei” din legislația Moldovei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și Partidul „ȘOR” condamnă proiectul de lege înaintat de deputații PAS, prin care „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. 

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, s-a arătat nemulțumit de această modificare și spune că va apăra onoarea veteranilor.

„După ce toată țara a sărbătorit Ziua Victoriei pe 9 mai, deputații PAS vor să anuleze această sărbătoare. Această sărbătoare este marcată în Moldova de multe generații. Bunicii și străbunicii noștri și-au dat viața ca să putem trăi cu toții, iar niște ticăloși de la PAS vor să ștergă cu picioarele murdare memoria a zeci de milioane de oameni care au murit în al Doilea Război Mondial”, a scris Ilan Șor pe Facebook.

La rândul său, și PSRM condamnă proiectul de lege înaintat, menționând că vor continua să sărbătoreacă Ziua Victoriei pe 9 mai.

„PSRM constată încă o dată că suntem urmașii învingătorilor și ne amintim cu mândrie și recunoștință de eroii noștri, bunicii și părinții noștri, care s-au luptat cu abnegație umăr la umăr cu alte popoare ale unei țări mari, aducând mai aproape victoriosul 1945. Datoria noastră morală este să nu uităm de acest lucru, să transmitem această amintire generațiilor viitoare, să dăm o respingere hotărâtă tuturor încercărilor de a taci sau de a denatura adevărul despre evenimentele acelor ani. Vom continua să sărbătorim această zi, ca și strămoșii noștri, din generație în generație” se arată într-un comunicat emis de PSRM.

Amintim că proiectul de lege înaintat de deputații PAS va fi dezbătut în cadrul ședinței Parlamentului din 25 mai. Autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheie a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: