PAS invită socialiștii să facă coaliție în Consiliul Municipal Chișinău. Zinaida Popa: E un apel public
Full Article 4 minutes read

PAS invită socialiștii să facă coaliție în Consiliul Municipal Chișinău. Zinaida Popa: E un apel public

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost invitat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să facă coaliție, în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Propunerea a fost enunțată de lidera fracțiunii PAS Zinaida Popa, în timpul unei emisiuni televizate. 

La emisiunea În Profunzime de la ProTV din 5 februarie, Zinaida Popa i-a propus lui Adrian Lebedinschi ca PSRM să facă coaliție cu PAS.

Îmi permiteți acum live – online să fac acel apel către domnul Lebedinschi, lider al fracțiunii PSRM: haideți să ne unim și să facem o coaliție pentru oameni și să rezolvăm aceste probleme stringente despre care le-am menționat anterior și vorbim serviciul de asistență personală, grupe cu program prelungit și compensații la încălzirea locuințelor. Fac un apel deschis: haideți să facem o coaliție pentru oameni. Sunteți de acord domnule Lebedinschi să facem această coaliție și să arătăm oamenilor că împreună putem să rezolvăm și că am venit nu pentru grupări pe interese personale bazate, dar pentru oameni? E un apel public, deschis către PSRM”, a comunicat Popa.

În reacție, liderul fracțiunii PSRM din CMC Adrian Lebedinschi a menționat că subiectul a fost discutat și anterior, inclusiv la telefon.

Noi cu dumneavoastră pe tema aceasta am vorbit, și vineri și astăzi la telefon. Și am spus, cum sunteți pe loc ne așezăm și discutăm fiecare moment, inclusiv întrebările care trebuie să le formulăm pentru fiecare funcționar, să vedem care din ei îi chemăm săptămâna asta, care săptămâna viitoare, să vedem cum reușim. Eu, de pildă, astăzi am fost ales ca președinte al comisiei locativ-comunale, noi ne-am înțeles inclusiv cu colegii dumneavoastră din fracțiunea PAS ca în fiecare marți, la orele 4, noi să facem ședința comisiei locativ-comunale, inclusiv să vedem care este activitatea direcției respective pe parcursul anului trecut, care este planul pe anul viitor. Noi în cadrul comisiei sigur că o să lucrăm. Asta nu înseamnă că noi trebuie să facem public, să sărim la toate televiziunile, să ne ducem să arătăm cât noi suntem de bravi”, a comunicat Lebedinschi.

În continuare, el a adăugat: „Doamna Popa, eu v-am spus, eu sunt gata. Nu-mi place să fiu om public, vreți să lucrăm? Dați să ne așezăm împreună și vedem ce putem face. Dumneavoastră aveți experiență destul de mare în Consiliul Municipal, eu încă nu am această experiență dar ședința care a avut loc vineri… pentru mine cumva îmi pare că e mai jos decât nivelul tuturor aleșilor locali. Să avem o ședință care noi trebuia să o terminăm timp de 20 de minute și să purcedem la aceleași discuții ce facem noi pe anumite platforme. (…) Noi am întins toată ziua și am pierdut o zi întreagă pentru ce? Pentru ca cineva să se arate la toate televiziunile?”.

***

CMC este compus din 51 de aleși locali. Conform rezultatelor alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, în CMC au acces 20 de aleși ai Partidului Mișcarea Alternativa Națională, 20 – din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, 6 consilieri de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, 2 aleși – din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar Partidul Politic „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru – câte un consilier.

Amintim că vineri, 2 februarie, s-a desfășurat prima ședință CMC din acest an după mai multe tentative eșuate, din lipsă de cvorum. Ședința CMC a fost marcată de haos, iar ordinea de zi a fost aprobată doar peste două ore. S-a întâmplat deoarece consilierii PAS au solicitat introducerea în ordinea de zi a mai multor inițiative, însă acestea nu au fost votate de consilierii MAN, Partidului „Renaștere” și PSRM. Până la urmă, fracțiunea PAS a convocat CMC în ședință extraordinară pe 8 februarie, în cadrul căreia ar urma să fie examinate inițiativele respinse. Ulterior, consilierii municipali au trecut la examinarea subiectelor incluse în ordinea de zi a ședinței. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: