Patru mașini de lux care au aparținut fostului premier Vlad Filat, au fost vândute. Câți bani a încasat statul?
Full Article 3 minutes read

Patru mașini de lux care au aparținut fostului premier Vlad Filat, au fost vândute. Câți bani a încasat statul?

Patru din cele cinci mașini de lux sechestrate, care au aparținut fostului prim-ministru Vlad Filat, au fost vândute. Suma totală care a intrat în vistieria statului se ridică la circa 2,26 milioane de lei. Una dintre mașini însă adună praf în garajul Guvernului. Este vorba de un Mercesed-benz S-class. Lunar, întreținerea mașinii costă bani. Informațiile sunt confirmate pentru agora.md  de către  Centrul Național Anticorupție (CNA) și Cancelaria de Stat a Guvernului R. Moldova.

Istoria celor cinci automobile începe în 2015. În luna octombrie a acelui an, imediat după ce fostul premier Vlad Filat a fost reținut, a fost aplicat sechestru pe cinci automobile ce iar fi aparținut. În curtea Centrului Național Anticorupție au ajuns un Porsche Cayenne, un Mercedes Benz S-class, o Toyota Land Cruiser și două mașini Volkswagen Touareg. Toate mașinile au anul fabricației 2013 și erau automobile de lux.

Potrivit unui răspuns al Cancelariei de Stat, oferit pentru Agora, mașinile lui Filat ar fi ajuns în 2018 în garajul Guvernului. În timp însă acestea ar fi fost luate de acolo. Cu excepția unui automobil care se păstrează și până în prezent la Guvern.

„Este vorba despre un Mercedes Benz S-class. Nu putem să vă spunem cu siguranță dacă aceasta este una din mașinile fostului premier, pentru că nu ne-ați indicat numărul de înregistrare a mașinii iar responsabilii de la garajul Guvernului nu dețin informații despre  cui au aparținut mașinile aduse de CNA. Pentru păstrarea în garajul Guvernului a mașinii Mercesed-benz S-class, CNA achită lunar 400 de lei. Responsabil pentru bunuri rămâne a fi CNA”, notează reprezentanții Cancelariei de Stat.

Mercedesul într-adevăr lipsește din răspunsul ulterior al CNA. În cele comunicate pentru agora.md, CNA informează că a cerut informații de la Serviciul Fiscal de Stat. Instituția a comunicat, la 29 septembrie curent, că a preluat evidența bunurilor confiscate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în baza titlului executoriu, din iunie anul 2016, în cauza penală privind acuzarea lui Vlad Filat. Și anume a celorlalte patru mașini sus-menționate.

Cele patru mașini de lux au fost vândute. În urma comercializării, la bugetul de stat au fost încasate 2.263.743 lei sau circa 112.839 euro la cursul valutar prezent.

În pofida tuturor celor menționate, CNA a ținut să sublinieze că instituția nu a aplicat sechestru și nu a preluat administrarea bunurilor ce i-ar aparține lui Vlad Filat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: