Pe 9 mai ne odihnim, pe 10 – lucrăm? Precizările Ministerului Muncii
Full Article 3 minutes read

Pe 9 mai ne odihnim, pe 10 – lucrăm? Precizările Ministerului Muncii

Joi, 9 mai, va fi zi liberă iar vineri – la muncă. Ministerul Muncii a declarat că ziua de 10 mai va fi lucrătoare în Republica Moldova. Declarația a fost făcută după ce mai mulți angajatori și salariați ar fi avut nedumeriri și ar fi solicitat precizări de la Minister. Totuși, a adăugat Ministerul, conducătorii unităților din sectorul real al economiei „sunt în drept să transfere zilele de lucru în alte zile”. În cazul instituțiilor publice, decizia de a transfera zilele de lucru în alte zile aparține Guvernului. Însă o asemenea decizie nu a fost luată. 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit pe 25 aprilie cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, „în contextul mai multor solicitări parvenite din partea angajatorilor și salariaților”.

Ministerul a declarat că, anul acesta, ziua de 10 mai „nu va fi declarată zi nelucrătoare”. Totuși, a adăugat Ministerul, conducătorii unităților din sectorul real al economiei „sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”.

„În cazul autorităților și instituțiilor publice, decizia de a transfera zilele de repaus sau de lucru în alte zile aparține Guvernului, care nu învederează luarea unei asemenea decizii pentru luna mai curentă. În altă ordine de idei, salariații din sectorul bugetar își pot valorifica dreptul la concediu de odihnă anual în această zi, pentru a se putea bucura de patru zile libere, în perioada 9-12 mai”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

În context, Ministerul a amintit că ziua de 9 mai este zi de sărbătoare nelucrătoare, în care toți salariații, indiferent dacă activează în sectorul bugetar sau real al economiei naționale, au dreptul la o zi liberă, cu menținerea salariului mediu.

Lista sărbătorilor și a următoarelor zile libere din anul 2024:

1 mai (miercuri) – Ziua Muncii;

5 mai (duminică) – Paștele;

6 mai (luni) – a doua zi de Paște;

9 mai (joi) – Ziua Europei și Ziua Comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial;

12 mai (duminică) – Paștele Blajinilor;

13 mai (luni) – a doua zi de Paștele Blajinilor;

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Internațională a Copilului;

27 august (marți) – Ziua Independenței Republicii Moldova;

31 august (sâmbătă) – Ziua Națională „Limba Noastră”;

25 decembrie (miercuri) – Crăciunul pe stil nou.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: