BNM
Игорь Чекан, NewsMaker

UPDATE Noi detalii despre perchezițiile de la Banca Națională a Moldovei, în dosarul „frauda bancară”

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (​PCCOCS) a inițiat percheziții în clădirea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în legătură cu dosarul „frauda bancară”.

UPDATE (13:24) Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat într-un comunicat de presă că a desfășurat percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii, care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei, context în care acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul  gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: B.C. „Banca de Economii” S.A., B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A.

Potrivit legii, abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Știrea inițială

Perchezițiile ar avea legătură cu decizia acordării garanțiilor de stat Băncii de Economii. Anchetatorii au ajuns la concluzia că, din momentul instituirii supravegherii speciale, pe 27 noiembrie 2014, banca a întors depozitele persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat. Printre acestea se numără compania din offshorul din Panama Veb Solution, implicat în „frauda bancară”.

Amintim că, în martie 2020, Procuratura Generală a anunțat despre reținerea fostei vicepreședinte a BNM, Emma Tăbârță și a fostul șef al departamentului de supraveghere specială din cadrul BNM, Ion Ropot. Înainte de rețineri, oamenii legii au desfășurat percheziții la Banca Națională, în dosarul „frauda bancară”. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a aprobat reținerea și audierea foștilor și actualilor conducători ai BNM – Drăguțanu, Tăbârță, Cincilei și Sturzu.

Câteva ore mai târziu a devenit cunoscut faptul că Drăguțanu a fost învinuit de escrocherie și spălare de bani în mărime deosebit de mare și a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

Potrivit surselor NM, pe 11 martie, percheziții au avut loc și la domiciliul lui Ion Ropot, fostul șef al departamentului de supraveghere specială din cadrul BNM. Acestea ar avea legătură cu un alt episod din dosarul „frauda bancară”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: