Peste 1000 de asistenți personali nu și-au primit salariul pentru martie și nici adaosul de 1300 lei. Reacția ministrului Muncii 
Full Article 3 minutes read

Peste 1000 de asistenți personali nu și-au primit salariul pentru martie și nici adaosul de 1300 lei. Reacția ministrului Muncii 

Mai mult de o mie de asistenți personali din Moldova nu și-au primit salariul pentru luna martie. Unii din ei nici adaosul la salariu – de 1300 de lei. Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile nu au suficienți bani pentru a-i achita și că în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului se va face o rectificare bugetară pentru ca persoanele să-și primească salariul. Cu privire la cei 1300 de lei, Buzu a spus că „această sumă trebuie să o asigure consiliul raional”. 

Zilele trecute, fostul premier Ion Chicu a făcut public un mesaj din partea unui angajat al Direcției Asistență Socială Soroca. Cel din urmă s-a plâns că este salarizat din pachetul minim de servicii sociale și că 91 de oameni din serviciul Asistența Personală nu au primit salariul pentru luna martie.

„Din luna ianuarie toți bugetarii primesc adaos la salariu 1300 lei, noi – cei salarizați din pachetul minim de servicii sociale – nu am primit acești bani și atunci când întrebăm de ei ni se spune că nici nu avem temei să sperăm la ei, pentru că nu îi vom primi”, se arată în mesaj.

Buzu a spus că știe despre acest caz.

Situația este în felul următor. Noi avem asistenți personali în toate raioanele Republicii Moldova, care sunt angajați atât de bugetul de stat, cât și de fondul de protecție al populației. Acesta este un fond, parte a bugetului de stat în care se acumulează sume din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate, etc. În acest an avem sub încasări, în acest fond, și asta înseamnă că o parte din persoane, o mare parte din asistenții personali care sunt achitați din acest fond nu avem sumele suficiente ca să-i achităm. Însă în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului o să facem o rectificare bugetară și toate aceste persoane își vor primi remunerarea”, a menționat Buzu, la Puterea a patra de la N4.

Cât privește sumă de 1300 de lei adaos, Buzu a declarat: „Această sumă trebuie să o asigure consiliul raional. Consiliul raional este angajatorul, contractul de angajare se face cu consiliul raional (…) Noi în Republica Moldova avem bugetul de stat, bugete locale. Când Guvernul a luat această decizie a încercat să evalueze capacitatea financiară a tuturor, inclusiv au autorităților publice locale”.

Întrebat câți asistenți personali din Moldova nu și-au primit salariul, pe lângă cei 91 de oameni din Soroca, Buzu a spus: „Dacă nu greșesc o mie și ceva de persoane”. La întrebarea dacă „e adevărat că salariul lor este mai mic decât salariul mediu pe țară”, ministrul a confirmat și a precizat că „ei ar trebui să primească vreo 6 mii de lei, inclusiv cu acele 1300, salariu mic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: