Planul de rezervă a lui Șor a eșuat? Consiliul Audiovizual a refuzat să acorde licență pentru un post TV „dedicat bărbaților”
Full Article 3 minutes read

Planul de rezervă a lui Șor a eșuat? Consiliul Audiovizual a refuzat să acorde licență pentru un post TV „dedicat bărbaților”

Consiliul Audiovizualului (CA) a respins, în ultima sa ședință, cererea de eliberare a unei licențe de emisie pentru un nou post de televiziune – Cinema 2. Consiliul a constatat că furnizorul „A. Video-Content” SRL, care deține în prezent licență de emisie pentru postul Cinema 1, și care a fost sancționat în repetate rânduri de CA, ar putea „perpetua stereotipuri” și „promova discriminarea”, după ce a declarat că noul post TV ar urma să fie dedicat publicului masculin. Mai mult, potrivit CA, acest fapt ar veni în contradicție cu formatul generalist prevăzut de proiectul editorial și Structura serviciului prezentate.

Irina Stețco, asociata „A. Video-Content” SRL, a declarat în cadrul ședinței că Cinema 2 va fi orientat către publicul masculin, în timp ce Cinema 1 este în mare parte destinat femeilor. Stețco a invocat drept exemplu, potrivit unui comunicat emis de CA, emisiuni despre automobile și motociclism ca fiind țintite către publicul masculin.

„Denumirea postului TV indică asupra naturii conținutului difuzat de acesta. Un serviciu media care se numește „Cinema 2” ar trebui să dea filme și seriale realizate de furnizor sau în coproducție, și emisiuni tematice dedicate domeniului, nu știri, fapt ce ar crea confuzie în rândul publicului”, a declarat, în replică, membrul CA, Orest Dabija.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, și-a motivat decizia de a respinge cererea prin faptul că proiectele editorial și tehnic nu ar fi fezabile, și că acestea ar fi, în mare parte, „o copie a postului  Cinema 1”.

Președinta CA, Liliana Vițu, a avut mai multe întrebări referitor la posibilitatea postului Cinema 2 de a realiza programe proprii cu doar 9 funcții prevăzute pentru toată televiziunea.

„Prin obținerea unei noi licențe nu vă propuneți nici să dezvoltați spațiul audiovizual, nici să asigurați pluralismul, dar vă propuneți să faceți o clonă a Cinema 1”, a declarat președinta CA.

„Licența de emisie se obține în baza prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale care presupune existenta unui proiect editorial și financiar care să demonstreze dorința de a asigura un pluralism audiovizual autentic. Există suspiciuni de concentrare mediatică și nu există argumente pentru a vota azi pentru eliberarea licenței”, a concluzionat președinta CA.

Rapoartele de control ale CA din ultimii ani arata că „A. Video-Content” SRL, în repetate rânduri nu a respectat volumul de programe locale și Concepția generală, în special ponderea produsului local și propriu. Astfel, acesta a fost sancționat pentru lipsa programelor locale cu avertizare publică în martie 2021, iar în mai 2021 – amendat cu 10 000 de lei. În octombrie 2022, a mai fost amendat cu 5 000 de lei, atestându-se 0% de producție proprie. În anul 2023, „A. Video-Content” SRL a fost sancționat cu 3 amenzi în sumă de 57 000 de lei pentru nerespectarea repetată a Concepției, fiind constatată insuficiența produsului propriu și a celui local.

Atunci furnizorul a invocat lipsa resurselor umane și financiare pentru a realiza volumul necesar de programe locale. În cererile de chemare în judecată împotriva CA, reprezentantul „A. Video-Content” SRL, de asemenea, s-a referit la dificultăți de ordin financiar și uman.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: