Plus de flexibilitate, rapiditate și reacție rapidă la schimbare: maib implementează agile

Maib avansează pe calea agile, iar primele echipe de front runneri au fost deja create, urmând timp de o lună să fie implicate în traininguri intensive alături de experți și coach internaționali, iar din luna mai – să purceadă la activitatea nemijlocită în stil agile.

Maib goes agile – mai mult decât un slogan

De ce agile? Ca bancă, maib își propune să devină mai flexibilă și mai eficientă, să crească viteza cu care acționează, reacționează și pune la dispoziția clienților săi produse inovative. Își propune să schimbe procesele tradiționale conservatoare pe unele rapide și inovatoare, și să crească ponderea digitalizării.

Ca angajator, maib își propune să ofere angajaților săi experiențe de nivelul următor, un mediu în care fiecare angajat să-și dezvolte competențe multilaterale și o gândire creativă, un mediu în care să inoveze, să-și asume responsabilități și să exceleze, un mediu în care angajații să lucreze cu plăcere și… să se simtă fericiți la locul de muncă.

Menționăm că maib este prima bancă din Moldova și regiune care demarează un proces complex de implementare a agile, care va contribui la transformarea modului de activitate a băncii, urmărind crearea unui nou standard al experienței clienților pentru a le face viața mai simplă, mai bună și mai mobilă.

Suntem agili, inovatori, cu spirit de echipă

În cadrul primei întâlniri a front runnerilor și managementului maib au fost prezentate orchestrele. Acestea sunt noile structuri în stil agile, constituite din echipe interdisciplinare, specialiști care anterior lucrau în subdiviziuni diferite (manageri produse, manageri riscuri, juriști, manageri marketing etc.), dar care s-au reunit într-o orchestră pentru a lucra împreună la dezvoltarea de proiecte. În noile structuri echipele vor lucra autonom, urmând să dezvolte procese, produse, să le testeze consultându-se cu clienții și să le optimizeze, astfel încât tot ceea ce elaborează să răspundă și să depășească așteptările clienților.

Avantajele unei asemenea abordări sunt multiple: deciziile urmează a fi luate rapid, iar expertiza specialiștilor din diverse domenii care vor lucra simultan la aceeași dezvoltare urmează a da o viziune mai amplă asupra proceselor, asigurând crearea de valoare adăugată și îmbunătățirea experienței clienților.

De asemenea, au fost prezentate:

– misiunea, obiectivele, structura primelor orchestre constituite în maib au fost prezentate, acestea fiind dedicate domeniilor Retail și Business Banking;

– noile spații de lucru, care sunt amenajate confortabil, în stil open space. Designul este elaborat astfel încât să favorizeze discuțiile, dezbaterile și procesul de luare a deciziilor;

– agenda bootcampurilor și a trainingurilor a fost prezentată primelor echipe, instruirile precedând activitatea propriu-zisă în format agile.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Lumea se schimbă cu o viteză amețitoare și e firesc să ne schimbăm și noi pentru a fi competitivi nu doar astăzi, dar și în viitor. Pornind de la cele mai bune practici internaționale, am luat decizia de a implementa agile în maib. Băncile de succes din lume au implementat deja sau sunt în proces de implementare a agile, schimbând formatul tradițional în unul modern, inovator, care permite să răspundem rapid și proactiv așteptărilor clienților noștri și să păstrăm ritmul cu dezvoltările pieței. Ponderea creditelor și a altor produse maib contractate online este în continuă creștere. Clienții noștri migrează în online și vom dezvolta pentru ei produse care să le facă viața mai simplă, mai bună și mai mobilă, având o abordare agile. Le doresc mult succes primelor echipe care urmează să își transforme modul de lucru în unul agile și le felicit pentru că sunt deschizătorii de drum ai acestui proces complex de transformare”.

Împreună la nivelul următor!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Autoritățile, împotriva FSB-ului/România „nu-i datorează nimic” lui Ceban/2 fete eliberate la Bender

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Fosta judecătoare Victoria Sanduța se vrea deputat
— Fotbalistul Maxim Potîrniche răspunde criticilor: vom reuși, în ciuda lor
— Ministra de Externe a României vine la Chișinău
— Ministrul Culturii, despre concertul lui Usatîi: un act de nesimțire
— Două copile izolate într-un apartament din Bender
— Cățelul cu labele tăiate, o nouă șansă la viață
— Elevii din clasele I-IX vor primi câte o mie de lei
— Chișinăuienii, despre interdicția de intrare în România aplicată lui Ion Ceban
— Chișinăul acuză Moscova de provocări după reținerea unui moldovean
— MAE București, către Ceban:  nu suntem obligați să dăm explicații
— Reacțiile deputaților PAS care nu s-au regăsit în lista pentru parlamentare
— Un singur candidat pe buletinul de vot. La Boldurești s-a ales primarul
— Deputatul Roman Roșca, propus vicepremier pentru Reintegrare
— Militari moldoveni, români și americani – exerciții comune în august
— Cod Portocaliu și Galben: caniculă în toată țara
— Blocul „Împreună” anunță participarea la alegerile parlamentare
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Facebook/Maria Ciobanu

Alegeri 2025: două foste judecătoare și un adept al valorilor „tradiționale” vor să colecteze semnături pentru a candida independent

Trei noi potențiali candidați independenți vor să ajungă în Parlament și au făcut, pe 21 iulie, primul pas oficial: au depus cereri la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține listele de subscripție, necesare colectării semnăturilor. Printre ei – două foste judecătoare.

Astfel, au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta de sine stătător semnăturile necesare fosta judecătoare Natalia Clevadî, care a picat evaluarea integrității etice și financiare, precum și fost judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale anti-guvernare.

În cursa pentru un loc în viitorul Parlament vrea să intre și Victor Grosu. Analiza profilului său de pe rețelele de socializare arată că promovează valorile „tradiționale” și sprijină activ Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Rusiei. Într-un videoclip în care își anunță intenția de a candida independent, Grosu afirmă că, dacă va ajunge deputat, se va opune „propagandei păcatului LGBT” și va pleda pentru „echitate socială”.

Amintim că, pe 20 iulie, CEC a recepționat primele cereri de înregistrare a candidaților la funcția de deputat la alegerile parlamentare. Au depus actele două partide politice: Acțiune și Solidaritate și Democrația Acasă. Dacă vor fi înregistrate, PAS va figura primul în buletinul de vot, iar Democrația Acasă – al doilea.

Tot pe 20 iulie, la CEC Comisie au fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți care și-au înaintat candidaturile la funcția de deputat: Olesea Stamate, Andrei Năstase, Eleonora Rusu și Sergiu Rența.

***

Precizăm că, pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

„Democrația Acasă” riscă să nu participe la scrutinul parlamentar? Costiuc acuză piedici în cursa electorală VIDEO

Președintele Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA) Vasile Costiuc consideră că s-ar întreprinde acțiuni pentru neadmiterea formațiunii sale la alegerile parlamentare din toamna anului 2025. Declarația a fost făcută, pe 21 iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să permită unor candidați ai PPDA să semneze personal pentru depunerea documentelor – procedură obligatorie prin care se confirmă intenția de a concura la scrutin. CEC argumentează că formațiunea a depus pe 21 iulie setul de documente pentru înregistrarea în cursa electorală, iar procedura în cauză a fost valabilă doar pe parcursul acelei zile.

Partidul „Democrația Acasă” au depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare pe 20 iulie. Însă, din cei 52 de candidați de pe lista PPDA, doar 14 au fost prezenți la CEC. Astfel, nu toți au semnat personal pentru depunerea documentelor.

A doua zi, președintele PPDA, Vasile Costiuc, alături de alți candidați de pe lista partidului, a venit la CEC pentru semnarea documentelor respective. Scena a fost filmată de liderul formațiunii.

Membra CEC Dana Munteanu, responsabilă de examinarea setului de documente depus de PPDA, nu a permis însă semnarea actelor, menționând că procedura a fost valabilă doar pe parcursul zile depunerii setului de documente pentru înregistrare. Aceasta a spus că a închis atunci procesul verbal de predare-primire a setului de acte.

Ieri am primit 14 persoane, documentele sunt date în lucru. Ieri a fost ziua de depunere a documentelor. Respectiv, cum le-am comunicat colegilor dvs, eu sunt la etapa de examinare a documentelor. Urmare a acestei examinări, o să vă transmit care sunt cele constatate – mai întâi dvs, în calitate de președinte de partid. Și ulterior o să ieșim în examinare în ședința Comisiei”, i-a spus Munteanu lui Costiuc.

În replică, liderul PPDA a insistat că legislația electorală ar oferi 7 zile pentru „înlăturarea carențelor” cu privire la setul de documente pentru înregistrarea în alegeri. Pe de altă parte, Munteanu a declarat că termenul de 7 zile este oferit CEC-ului pentru examinarea documentelor.

Dana Munteanu a mai spus că membrii CEC vor examina setul de documente și în ședință publică, la care vor fi invitați reprezentanții partidului, iar în cazul constatării vreunor neconformități, se va decide cum se va acționa în continuare.

În acest context, Vasile Costiuc a declarat că nesemnarea declarațiilor respective de către toți candidații înaintați de formațiunea sa politică ar urma să fie folosit drept pretext pentru „a scoate” PPDA din cursa electorală.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că se va întruni în ședință pe 22 iulie. Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte, inclusiv cel cu privire la înregistrarea PDA la alegerile parlamentare.

Amintim că, pe 20 iulie, Comisia Electorală Centrală a transmis, într-un comunicat, că PPDA a depus documentele pentru înregistrarea listei de 52 de candidați pentru alegerile parlamentare. „Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 16:35-18:35, extinsă în afara programului de activitate, fiind recepționate semnături din partea a 14 persoane”, a menționat CEC.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: