Polițiștii moldoveni ar putea fi pregătiți pentru misiuni internaționale. Despre ce a discutat Revenco cu ambasadorul Franței?

Republica Moldova și Franța își intensifică cooperarea în domeniul securității. Astfel, angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) urmează să fie pregătiți, cu sprijinul Franței, pentru participarea în cadrul misiunilor internaționale, în situații de urgențe, precum și să se specializeze în depistarea documentelor false. Despre aceasta au discutat ministra de Interne Ana Revenco și ambasadorul Franței în Republica Moldova Graham Paul.

Potrivit MAI, situația regională, provocările și riscurile existente la adresa securității naționale, dar și necesitățile instituționale în vederea asigurării dezvoltării și fortificării capacităților pentru asigurarea ordinii și protecției publice – au constituit principalele subiecte de discuție dintre cei doi oficiali.

„Suntem în continuare axați pe asigurarea securității atât locale, cât și regionale. Avem nevoie de sprijin în dezvoltarea și promovarea centurii extinse de securitate a frontierei. Doar astfel putem garanta protecția și siguranța cetățenilor noștri, dar și cetățenilor din regiunea europeană”, a subliniat Ana Revenco.

La rândul său, potrivit sursei citate, ambasadorul Graham Paul a apreciat mobilizarea de care a dat dovadă sistemul afacerilor interne în gestionarea crizei refugiaților și a declarat că este deschis la intensificarea conlucrării bilaterale pe palierul de securitate și la identificarea posibilităților de acordare a asistenței necesare.

MAI anunță că, în cadrul discuție, Ana Revenco și-a manifestat interesul organizării unei întrevederi cu omologul său francez.

De menționat că, odată cu invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea tensiunilor în regiunea transnistreană, conducerea țării a vociferat, tot mai des, necesitatea consolidării securității țării. Aflat pe 15 iunie într-o primă vizită în Republica Moldova, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un ajutor în valoare de 40 de milioane de euro pentru ca țara noastră să-și poată dubla bugetul militar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: