Presa rusă: Vasnețov ar fi fost informat că un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău ar hărțui sexual copii: „Dați-mi pace să lucrez până la pensie în liniște”
Full Article 4 minutes read

Presa rusă: Vasnețov ar fi fost informat că un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău ar hărțui sexual copii: „Dați-mi pace să lucrez până la pensie în liniște”

Soțiile lucrătorilor Ambasadei Rusiei la Chișinău s-ar fi plâns de hărțuire repetată în raport cu copiii lor minori. Printre victime ar fi copiii a doi diplomați și fiul unui ofițer al Serviciului rus de Informații Externe, care lucrează „sub acoperișul” Ambasadei din Chișinău. Diplomatul care ar fi hărțuit sexual copiii ar fi ofițer al Direcției contrainformații externe al Serviciului rus de Informații Externe. La Ambasada Rusiei din Chișinău, acesta ar fi fost responsabil de contracararea serviciilor de informaţii străine. Cel puțin aceasta scrie portalul The Insider. Portalul rusesc a mai precizat că „părinții s-au plâns în repetate rânduri pe „pedofil” ambasadorului Oleg Vasnețov, dar acesta a cerut „să i se dea pace să lucreze în liniște până la pensie””. 

The Insider scrie că soțiile angajaților Ambasadei Rusiei din Chișinău au depus plângeri la Comisia de Investigații din Rusia cu privire la „hărțuirea sexuală repetată în raport cu copiii lor minori”.

Potrivit sursei, printre victime sunt copiii a doi diplomați și fiul unui ofițer al Serviciului rus de Informații Externe, care lucrează „sub acoperișul” Ambasadei.

Femeile au cerut ca diplomatul, care figura drept consultant în securitate informatică, să fie tras la răspundere penală”, a menționat sursa, adăugând că știe numele de familie a diplomatului.

După cum susține The Insider, diplomatul vizat este ofițer al Direcției contrainformații externe a Serviciului rus de Informații Externe. Se mai precizează că la Ambasada Rusiei, acesta era responsabil de contracararea serviciilor de informaţii străine. 

El a absolvit Școala superioară de comandament a trupelor de drumuri și inginerie din Moscova, apoi a urmat cursuri de pregătire în domeniul securității informaționale la centrul „Microinform”, unde printre altele se pregătește personal pentru serviciile de informații rusești și el a fost detașat la Ministerul Afacerilor Externe”, a menționat sursa. 

Înainte de Moldova, potrivit The Insider, ofițerul de contrainformații a lucrat sub acoperire de diplomat în Germania și Georgia. La Tbilisi, el ar fi insistat pe prietenia cu patriarhul Ilia al II-lea. 

O sursă din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău ar fi declarat pentru The Insider că „părinții s-au plâns în repetate rânduri pe „pedofil” ambasadorului Oleg Vasnețov, dar acesta a cerut „să i se dea pace să lucreze în liniște până la pensie””.

O altă sursă The Insider din cadrul serviciilor de informații, care ar fi familiarizată cu situația, a menționat că după expulzarea din Europa a peste 300 de diplomați ruși, „ofițerii stau acasă și beau, sunt certuri de jur împrejur, își scriu denunțuri unul împotriva celuilalt”. Interlocutorul The Insider „nu a exclus că ofițerul de contrainformații ar fi putut deveni victima unei calomnii”. 

***

Publicația rusă Echo a scris, citând sursele sale, că unul din angajații Ambasadei Rusiei din Chișinău ar fi hărțuit sexual copiii mici ai altor angajați. Potrivit publicației rusești, care a făcut referire la sursele sale, la mijlocul lunii septembrie soțiile lucrătorilor Ambasadei s-au adresat la Procuratura Generală a Rusiei. Iar la sfârșitul lunii septembrie, diplomatul acuzat de hărțuire s-a întors la Moscova.

Sursa Echo, familiarizată cu detaliile cazului, crede că situația nu va avea consecințe grave pentru a nu prejudicia imaginea actualei conduceri a Ambasadei. Potrivit aceleași surse, angajatul rechemat neagă informația și asigură că a fost întors la Moscova pentru că deplasarea lui în Moldova a luat sfârșit.

NewsMaker a expediat o solicitare de informații către Ambasada Rusiei din Moldova. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: