Viceministrul rus de Externe: Relațiile diplomatice cu Moldova nu au fost afectate, după expulzarea diplomaților ruși
Full Article 3 minutes read

Viceministrul rus de Externe: Relațiile diplomatice cu Moldova nu au fost afectate, după expulzarea diplomaților ruși

Viceministrul rus de Externe, Mihail Galuzin, susține că decizia autorităților de la Chișinău de a expulza 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei în Moldova nu a afectat relațiile dintre cele două țări. Asta, însă, nu înseamnă că Moscova nu va veni cu un răspuns, susține oficialul rus, într-un interviu pentru agenția de presă loială Kremlinului, TASS.

Galuzin a calificat decizia Chișinăului drept încă „un pas neprietenesc”, care vizează „distrugerea sistemică a relațiilor ruso-moldovenești”. Oficialul rus declară că, chiar și așa, relațiile dintre cele două țări nu au avut de suferit urmare a acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Chișinău. „La această etapă, nu vorbim despre scăderea nivelului relațiilor diplomatice dintre țările noastre”, a spus Galuzin.

Viceministrul rus de Externe susține că Moscova va veni cu un răspuns, „cu siguranță”. „În primul rând, acest demers al Chișinăului va lovi cetățenii moldoveni, care, din cauza liniei anti-ruse a autorităților din țara lor, vor fi limitați în primirea serviciilor consulare și menținerea contactelor culturale, educaționale, spirituale, de afaceri și umane cu Rusia”, a mai declarat Galuzin.

Amintim că Republica Moldova a decis să expulzeze, pe 26 iulie, 45 de angajați ai Ambasadei, după apariția în presă a unui scandal de spionaj. Numărul diplomaților ruși în Moldova a fost redus, așadar, la 10, iar cel al personalului tehnic – la 15. Într-o reacție publică, purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus, Maria Zaharova, a calificat decizia drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”. La rândul său, ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

La câteva zile distanță, pe 29 iulie, Ambasada Rusiei la Chișinău a anunțat că Secția consulară a  misiunii diplomatice își sistează, din 5 august, temporar, activitatea. Ambasada Rusiei a precizat într-o notă informativă, fără a oferi detalii, că măsura a fost luată din „motive tehnice”.

Remintim că, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: